Srijeda sv. Josipu

Vatrogasci pri svetom Josipu

fra Tomislav Glavnik, ofmConv, ravnatelj Hrvatskog caritas predvodio je misno slavlje srijedom 8. svibnja 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu Na početku misnog slavlja pozdravljajući prisutne Josipove hodočasnike, kao i one koji se srijedama uključuju u misna slavlja u Nacionalnom svetištu mons. Sente je kazao kako ovu srijedu najbližu spomendanu svetog Florijana,...

fra Tomislav Glavnik, ofmConv, ravnatelj Hrvatskog caritas predvodio je misno slavlje srijedom 8. svibnja 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu

Na početku misnog slavlja pozdravljajući prisutne Josipove hodočasnike, kao i one koji se srijedama uključuju u misna slavlja u Nacionalnom svetištu mons. Sente je kazao kako ovu srijedu najbližu spomendanu svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca slavimo s i za vatrogasce. Stoga rado pozdravljam prisutne vatrogasce Karlovačke županije kako profesionalne tako i članove dobrovoljnih vatrogasnih društava predvođene zapovjednikom Goranom Frankovićem i predsjednikom vatrogasne zajednice Karlovačke županije Robertom Hranilovićem. Ujedno je pozvao sve prisutne da danas i češće mole za vatrogasce koji nam često priskaču u pomoć ne samo onda kada prijeti vatra veći mnoga druga nevolja ili teškoća. Bez vatrogasca naš bi život bio puno teži, a upravo zahvaljujući njihovoj požrtvovnošću u dobrovoljnom darivanju zajednici naš je život ljepši. Stoga je ovo misno slavlje zahvala za brojnu žrtvu koju činite da bi naše društvo osjećalo sigurnost. Danas slavimo i zemaljski rođendan blaženog Alojzija Stepinca. Poznato je da je upravo zagrebački nadbiskup Stepinac želio izgraditi nacionalno svetište svetom Josipu zaštitniku Hrvatske, ali su ga Drugi svjetski rat i poraće u tome spriječili. Stepinčeva ideja ostvarena je pedeset godina kasnije odlukom hrvatskih biskupa i lijepo je da u svetištu zaštitnika Hrvatske možemo slaviti mnoga i ovakva slavlja, kazao je na početku misnog slavlja mons. Sente.

U prigodnoj homiliji fra Glavnik je tumačeći Pavlov govor na Atenskom aeropagu kazao kako Pavo ponajprije hvali Atenjanje, a onda im govori istinu. Tako bih i ja danas mogao vas hvaliti kako vas je lijepo vidjeti oko oltara i svetog Josipa i vas Josipove štovatelji i vas vatrogasce, no važno je kazati i istinu, a ta je da je čovjek stvoren za vječnost, odnosno da nakon ovog života dolazi uskrsnuće kojemu je preteča Kristovo uskrsnuće. Stoga nam se svima pitati, prihvaćamo li uskrsnuće Isusovo i uskrsnuće vlastito kao daljnji smisao svog života jer sve što u životu činimo ako Uskrsa ne bi bilo, bilo bi uzaludno. I život u obiteljima, i nastojanje u Crkvi, tehničke intervencije i sve druge aktivnosti pa i u našem vatrogastvu sve bi to bila samo usputna pojava ako nema uskrsnuća.

To je prva točka, a druga točka je istina. Za Pavla Uskrs i Krist jest istina. I sveti je Florijan zbog Istine platio glavom i postao mučenik, ali zato i danas živi. Njega se spominjemo, uzimamo ga kao uzor za sve naše djelovanje jer kažemo za istinu valja mrijeti. Tako je i u svakodnevnom životu, u društvenom, političkom, crkvenom. Kada nam netko govori laži i obmanjuje onda s takvim ljudima ne želimo biti jer u tome ne vidite smisao života.

Stoga nas sve pozivam da molimo ovdje kao vatrogasci, kao štovatelji svetog Josipa ili Florijana. Neka naša večerašnja molitva bude: „Gospodine osposobi me da mogu prihvatiti istinu, te da ta molitva i Istina u meni stvara raspoloženje, koje će donijeti plod tamo gdje živim i djelujem i na koncu konca da se ne stidim živjeti za Istinu.

Kada je apostol Pavo sve to razložio Atenjanima neki su mu kazali da će ga o tome slušati drugi put, ali neki su ipak ostali i prihvatili Krista kojega im je upravo navijestio. Bibličar je zapisao i njihova imena, jer to nisu neki apstraktni već konkretni ljudi. Dionizije Aeropagit, i žena imenom Damara i drugi s njima. U svakodnevnom životu bitno je zauzimati se i živjeti za Istinu jer sve što smo kroz svoj život učinili nije žetva nego uvijek i iznova sijanje, žeti će oni koji dođu iza nas. Tako i vi očevi i majke, i vaš trud, odgoj djece jest sijanje. Vaša djeca žanju, ali i njih sustiže da tako kažemo ista sudbina i oni za nekoga moraju sijati da bi netko drugi žeo. Tako i vatrogasci. Čovjek bi se mogao pitati koji je smisao u pomaganju, u davanju u mnogim dobrovoljnim satima za koje znamo da nećemo dobiti u financijskom smislu ništa. Ali to je zauzimanje za bližnjega jer tko daje, kaže evanđelje, taj i prima stostruko jer je dao najvrjednije, svoje vrijeme, zaključio je homiliju fra Tomislav. Prije misnog slavlja vatrogasci Karlovačke županije održali su svoju svečanu sjednicu na kojoj su uručili priznanja i nagrade najzaslužnijima, te su se u prijateljstvu nastavili družiti nakon misnog slavlja u prostorima Pastoralnog centra.

Čitaj dalje

Zagrebački liječnici pjevači pri svetom Josipu

Župni listić 7. uskrsna nedjelja 12.5.2024.

Krašić: Mons. Sente slavio misu na 126. obljetnicu rođenja bl. Stepinca