Srijeda sv. Josipu

Kristova muka nadahnuće za naš život

Mnoštvo hodočasnika sudjelovala je u pobožnosti svetom Josipu i misnom slavlju na sedmu srijedu 28. veljače 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Hodočasnike su predvodili župljani Pohoda BD Marije iz karlovačkog naselja Mahično sa župnikom vlč. Ivanom Braovcem, a pored brojnih drugih Josipovih štovatelja pridružili su im se župljani BD Marije Snježne iz Belca i Svetog Dominika iz Konjšćine sa svojim župnikom mr. Milanom Pušecom koji je predvodio misno slavlje. Propovijedao je dr. sc. Taras Barščevski, profesor na KBF-u. Misno su slavlje svojim pjevanjem uzveličali članovi župnog dječjeg zbora “Ivanovi anđeli” iz Stupnika i Lučkog pod vodstvom mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić, koja je na kraju misnog slavlja posvjedočila svoju vjeru te prezentirala aktivnosti Udruge „Pasionska baština“ kojoj je predsjednica. Pobožnost svetom Josipu vodio je mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta, te sudjelovalo u koncelebraciji zajedno s vlč. Antunom Kolićem, župnikom Banije.

U prigodnoj homiliji između ostalog prof. Taras je kazao kako su prošla već točno dva tjedna od početka ovogodišnjeg korizmenog puta. Put obraćenja i silaženja iz gornje Galileje u Jerihon, put koji vodi od formalnosti vanjštine u unutrašnjost i dubinu vlastitog srca, te put poniznosti i služenja drugima, put uzlaska koji vodi iz Jerihona u Jeruzalem, put prosvjetljenja kako bismo u poniznosti i služenju drugima prepoznali pravu veličinu Božje slave i vladavine i u tami križa vidjeli svjetlost uskrsnuća te u smrtnom kriku čuli riječi života.

Nastavimo ovaj naš korizmeni put koji započinje obraćenjem i silaženjem u dubine našega srca kako bi vidljiva djela pokajanja donijela dostojne plodove obraćenja. Tada ćemo oslobođeni tereta vlastitog egoizma moći započeti i naš uspon koji je uvijek zahtjevniji od silaženja prema visinama Kraljevstva nebeskog koji se sastoji od otvorenosti drugima i služenju bližnjemu kako bismo i mi zajedno s Jakovom i Ivanom pili čašu Sina čovječjeg i postali sudionici njegovog uskrsnuća i života vječnoga kazao je u prigodnoj homiliji prof Taras.

Pri kraju misnog slavlja svoju vjeru je posvjedočila mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić, predsjednica Udruge „Pasionska baština“.

Vođenje Udruge i svečanosti Pasionske baštinu naslijedila sam od gospodina Joze Čikeša koji me zamolio preuzeti tu dosta veliku manifestaciju i sigurno da nije bilo lako reći da, ali nije se smjelo ni reći ne. Radi se o izričaju kojeg svatko od nas u sebi nosi bez obzira na koji način izražavamo svoju duhovnost, ona postoji u nama. Mi smo i tjelesna i duhovna bića i svi o tome imamo određene spoznaje i osjećaje da ono što ne možemo opisati postoji negdje u nama. Baština koja tu postoji, koja je i nepresušna kao što je moto Pasionske baštine nepresušno vrelo i nepresušno nadahnuće kulture što svaki čovjek na bilo kojem području ako se želi izraziti sigurno se može izraziti, a izražava se i hodočašćem upravo u ovo svetište i moleći oko kipa svetog Josipa i Isusa. Dakle radi se o nečem što možda u svakodnevici nije prisutno toliko koliko bi možda svakome od nas trebalo i značilo pa evo i ne želeći se zapravo usredotočivati na ono glasno i veliko oko nas nekako se odlučujem tražiti ono skriveno, a puno značajnije i dublje. Vjerujte mi već bih sada za idućih pet godina mogla napuniti programe Pasionske baštine i to da svaki dan u četrdeset korizmeniih dana jer imamo uistinu bogatu baštinu onu staru i novu koja se stvara. Stoga vas ovom prigodom sve pozivam, koji imate, znate, nasljeđujete ili čuvate, da to prenosite svojim najbližima i onima koji su vam posvećeni kao najmlađi ili evo možda se obratite i meni ako znate i čuvate neke napjeve kako bismo ih mogli predočiti široj javnosti i kako bi oni svjedočili o dugotrajnom nadahnuću jednog progona započetog prije 2000 godina, kaza je profesorica Eva.

Da nemam ljubav prema Kristovom križu ne bi ovo radila jer to je svojevrsna ludost koliko je tu posla i nema ni te cijene ni tih novaca za koje bih tako nešto radila. Mi smo ljudi kulture i imamo kulturu govora, kulturu odijevanja, kulturu ponašanja, kulturu kretanja sve što jesmo mi smo kulturna bića. Tako da ja ne bih rekla da su to neka ekstra umjetnička djela to je nešto što svatko od nas i svatko od vas može čuti, nešto što će mu pomoći da izađe ispunjen bilo iz crkve, ili iz neke koncertne dvorane.

Nadalje, često ističem da kada bismo iz našeg glazbenog, kulturnog, književnog, likovnog opusa izbacili kršćanstvo, tada bismo izbacili više od 70 % sadržaja naše kulture. Jednostavno mi ne bismo imali što izvoditi da nema te naše europske kršćanske civilizacije, ustvrdila je mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić.

Slike svetog Josipa, molitvenici svetog Josipa je nešto što pamtim, što sam viđala od svoga djetinjstva, u svojoj blizini, u svojoj kući. Teta, nona, moja majka uvijek su imale molitvenik svetog Josipa, a replika ovog kip svetog Josipa iz ovog svetišta nalazi se u mojoj kući. Naručila sam ga od Lucije, svoje studentice, a vaše župljanka, dakle taj se kip nalazi u našoj pjevačkoj dvorani u našoj župi gdje imamo probe, tako da djeca jako dobro znaju gdje se nalaze i tko je i što je sveti Josip.

Mislim da je Josipova šutnja i njegova najglasnija poruka. Kao što vrijeme Korizme jest poniranje u nas same, razmatranje o svemu onoga što jesmo, bježanje od galame sa svih strana na neki način obasipa i slušanje te tišine u kojoj je Josip živio i postojao. Na sličan način u ovom korizmenom vremenu u Pasionskoj baštini slušanjem tuđih djela nastalih po nadahnuću Kristove muke, promatranje tuđih umjetničkih izričaja, slušanje glazbe ili otkrivanje likovnog odnosno književnog izričaja, možemo po drugima i sami sebi na neki način poistovjetiti ili nas to može potaknuti da se sami pitamo što želimo gledati ili slušati ili kome se želimo moliti ili koga zazivati za blagoslov u svome životu kazala je prof. Eva, te dodala kako ovogodišnje svečanosti Pasionske baštine imaju trideset i tri programa prema trideset i tri godina Isusovog života i trideset i treću godinu održavanja svečanosti Pasionske baštine. Programe, vrijeme i mjesto održavanja možete pronaći na našim mrežnim stranicama, na koje vas naravno pozivam zaključila je Eva Krichmayer Bilić.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.