Srijeda sv. Josipu

Potrebno nam je duhovno očinstvo svetog Josipa

Preč. Ante Šiško, dekan i župnik Kraljice svete Krunice u Vođincima predvodio je misno slavlje srijedom 15. studenog 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora iz Vođinaca predvođeni s. Tadijanom Iličić, članicom sestra Službenica Milosrđa (Ančela)

U prigodnoj homiliji preč Šiško je opisao od kuda dolaze kazavši kako su Vođnici malo selo u srcu Slavonije nalaze se na pola puta između Vinkovaca i Đakova. U našoj zajednici njegujemo pobožnost prema svetom Josipu dugi niz godina. Moji prethodnici na službi župnika su to njegovali, a ja sam kao župnik samo nastavio. Posebno njegujemo veliku devetnicu uoči svetkovine svetog Josipa kada na poseban način svake srijede molimo za razne interesne skupine: za branitelje, za bolesnike, razvedene itd. U našoj župi djeluju i dva molitvena vjenčića Prečistog Srca Josipova koji su jako aktivni i sastajemo se svaku zadnju srijedu u mjesecu na zajedničku molitvu, pobožnost i susret. Naš dolazak danas je zapravo zahvala svetom Josipu za tolike milosti koje smo primili svi mi u našoj zajednici, u našim obiteljima i stoga smo došli večeras ovdje da zajedno možemo reći svetom Josipu hvala i preporučiti se i nadalje u njegov moćni nebeski zagovor, kazao je u uvodnim mislima preč Šiško.

Gledam vas večeras ovdje u velikom broju. Zbog čega ste večeras došli svetom Josipu? Mnogi od nas dolaze svetom Josipu da tražimo nešto, a bilo bi lijepo da dođemo i da zahvaljujemo po njegovom zagovoru na tolikom milostima koje se događaju u našem životu. I kada se dogode neke velike stvari ili neka čudesa u našem životu nažalost prebrzo zaboravljamo Božja dobročinstva. Stoga dopustimo Gospodinu da kroz ovu svetu misu zahvati naše živote. Kako je bitno da budemo radosni pričesnici i samim time da budemo radosni zahvalnici na onim milostima koje smo primili po otajstvu koje nam nudi majka Crkva na ovom mjestu gdje dolaze hodočasnici iz cijeloga svijeta u kolonama, možemo reći. Učimo zajednički od svetog Josipa kako biti zahvalan Bogu, kako biti vjeran Bogu i njegovoj ljubavi, kazao je župnik Šiško te dodao

kao nam je danas potrebno duhovno očinstvo svetoga Josipa kako bismo zaštitili brak i obitelj koji su tako jako potkopani. Masovni su razmjeri napada na značenje braka, na muškost, na ženstvenost, na svetost braka i ljudskog života kao nikada do sada. Danas nam je potrebno duhovno očinstvo svetoga Josipa za ovu našu lijepu, najljepšu, vjerujte mi – šesnaest godina sam živio izvan Hrvatske u raznim zemljama pa i na Madagaskaru, najljepšu domovinu Hrvatsku čiji je on zaštitnik. Napose u ovim danima koji su pred nama, kada se navršava trideset i druga obljetnica od ratnog stradanja lijepog našeg grada Vukovara, Podunavlja, Škabrnje i drugih mjesta tijekom Domovinskog rata koji su i nastradali. U ovim teškim vremenima neka sveti Josip izmoli toliko potreban mir našem hrvatskom narodu i svim narodima svijeta.

Pogledajte što se događa oko nas od Bliskog Istoka pa sve do Ukrajine. Kako bismo po njegovom zagovoru pred Presvetim Srcem Isusovim ostali vjerni Isusu Kristu i katoličkoj Crkvi. U vremenu ove nevolje i zbunjenosti pozovimo svi zajedno svetoga Josipa, tihog, ali snažnog branitelja svete Crkve poručio je okupljenima preč. Šiško.

Na kraju hodočasnici iz Vođinaca predali su rektoru Josipova svetišta košaru punu slavonskih delicija.

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar