Srijeda sv. Josipu

Zagrebački katedralni mješoviti zbor pjevao svetom Josipu u Karlovcu

Mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog predvodio je misu srijedom 8. studenog u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor. Pjevanje su animirali članovi Zagrebačkog katedralnog mješovitog zbora pod ravnanjem maestra Matije Škvorca uz orguljsku pratnju Ronalda Strabića.

U prigodnoj homiliji tumačeći dnevno evanđelje mons. Sekelj je između ostalog kazao kako Isus stavlja svojim učenicima pred oči jedan sasvim novi način života. Novi stil života. Možemo to prereči suvremenim jezikom: Krist nam stavlja pred oči novu duhovnost kao životno pravilo. Ta nova duhovnost koju Isus stavlja za životno pravilo svima sastoji se od toga da ne živimo s ciljem da sve više posjedujemo nego da rastemo u onom što nas čini više čovjekom.

Današnji čovjeku prečesto stavlja naglasak na imati, posjedovati, a ne na biti dobar čovjek, drugima, svojim bližnjima. No, samo oni mogu biti Isusovi učenici koji se promijene tako da ne stavljaju naglasak na posjedovanje, nego da jednostavno uspostave nesebične odnose s drugim ljudima. Ponajprije sa sebi najbližima. Ne tako da bi posjedovali ljude kao stvari nego da s njima postupaju s određenom nježnošću da se tako izrazimo s posebnim suosjećanjem tako da nikoga ne žele podjarmiti niti išta samo za sebe iskoristiti. To je Isusov put, put ljubavi u istini koja je takva kakva jest i tko hoće biti iskren njegov učenik neka bez pridržaja prihvati njegovu požrtvovnu ljubav u istini svakodnevne realnosti, a to znači preuzeti i životni križ, kazao je tom prigodom mons. Sekelj.

Pri kraju misnog slavlja umjesto svjedočanstva mons. Sente je pozvao sve prisutne na molitvu i sudjelovanja na dvodnevni znanstveni skup o sv. Josipu, zaštitniku Hrvatske koji će se održati u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u petak i subotu 10. i 11. studenoga 2023. Dvodnevni simpozij „Protector Croatiae“ u povodu 150 godina objavljivanja Glasnika svetog Josipa pod pokroviteljstvom zagrebačkog nadbiskupa mons. dr. sc. Dražena Kutleše, predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića, Karlovačke županije i Grada Karlovca, organiziraju Zagrebačka nadbiskupija, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu.

Kako bi se obilježilo 150 godina objavljivanja Glasnika svetog Josipa, ali i naglasilo i produbilo značenje svetog Josipa kao zaštitnika Republike Hrvatske kojega su hrvatski sabornici 1687. godine jednoglasno izabrali za zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, tijekom simpozija izlaganja će održati brojni ugledni hrvatski znanstvenici.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu