Srijeda sv. Josipu

Želimo osjetiti sigurnost, imati nekoga pored sebe

O. Zdravko Tuba, ofmConv, gvardijan i rektor Marijinog svetišta u Molvama predvodio je misno slavlje u srijedu 18.10.2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente ml., rektor i župnik na Dubovcu koji je na početku misnog slavlja pozdravljajući gosta iz Podravine izrazio radost povezivanja hrvatskih svetišta.

U prigodnoj homiliji o. Tuba je između ostalog kazao kako u svojem životu i svakodnevnici koju živimo želimo osjetiti sigurnost, imati nekoga pored sebe koji nas može razumjeti i koji nas poznaje. Takva sigurnost osobe daje nama poticaj da čvršće hodimo u svakodnevici. I prolazimo kroz razne kušnje, iskušenja, trpljenja i muke. To je život čovjeka i upravo taj život koji svaki od nas kao kršćanin, kao katolik živi u svijetu nije ništa novo. Sve je to Gospodin Isus Krist doživio na vlastitom tijelu u vlastitom hodu ispunjajući volju nebeskog Oca. Zato Isus Krist ima samilosti prema svakom čovjeku. Ima suosjećanja prema svome narodu. Nekako nam želi biti blizak u svakom trenutku života. To je ljepota naše vjere i hoda u vjeri. I zato danas kada Crkva slavi blagdan svetog Luke upravo po tom čovjeku može prepoznati kako valja slijediti stope Isusa Krista.

“Ovaj predivan mozaik koji stoji pred nama tako nam snažno približava to otajstvo našega spasenja. Utjelovljena Božja Riječ koja je bliska ljudskom srcu, koja donosi spasenje svakom čovjeku, postaje dio ljudske stvarnosti.”

Draga braćo i sestre, onaj koji je bio blizu Krista, koji ga je nosio u svom naručju, koji je podizao Sina Božjega bio je sveti Josip. I upravo njegova blizina, osluškivanje ljubavi Božje, iako nam od njega nije ostala niti jedna zapisana riječ, jest veliko svjedočanstvo kako u poniznosti čovjek može prepoznavati ono što Bog želi činiti u životu čovjeka. Sudjelovao sam danas ovdje prije mise u molitvi i pobožnosti svetom Josipu. Koliko predivnih i poticajnih misli što je brat Antun prenosio iz srca gledajući lik svetog Josipa. U njima otkrivamo kako se i mi možemo danas naći upravo u istim situacijama kao što se našao Josip, ali uvijek pozoran u ispunjenju onoga što je Bog Otac želio činiti. To je poslanje na koje nas Gospodin danas poziva.

“I moguće je ispuniti to poslanje, moguće je uz molitvu, uz zaustavljanje, uz osluškivanje, u prisutnosti samoga našeg Gospodina Isusa Krista poput svetog Josipa, poput Luke Evanđelista sve životne situacije pretvarati u radost” kazao je u svojoj homiliji o. Zdravko Tuba.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu