Dekanat

Stopama blaženog Miroslava Bulešića, mučenika krizme

Krizmanici karlovačkog dekanata sudjelovali su na tradicionalnom hodočašću “Stopama blaženog Miroslava Bulešića” u subotu 26. listopada 2024. godine. Predvođeni svojim svećenicima karlovačkim dekanom i dubovačkim župnikom mons. Antunom Senteom ml., župnicima Novog Centra vlč. Kristijanom Gatarićem, Mahična vlč. Nikolom Špiljkom te o. Gaudencijem Spetićem, župnim vikarom na Kamenskom, a u pratnji vjeroučitelja Ivana Bulaje, Kristine...

Krizmanici karlovačkog dekanata sudjelovali su na tradicionalnom hodočašću “Stopama blaženog Miroslava Bulešića” u subotu 26. listopada 2024. godine. Predvođeni svojim svećenicima karlovačkim dekanom i dubovačkim župnikom mons. Antunom Senteom ml., župnicima Novog Centra vlč. Kristijanom Gatarićem, Mahična vlč. Nikolom Špiljkom te o. Gaudencijem Spetićem, župnim vikarom na Kamenskom, a u pratnji vjeroučitelja Ivana Bulaje, Kristine Mihić i Matee Juratovac krizmanici su posjetili važna mjesta u Istri vezana uz svetački život blaženog Miroslava. U Lanišću o herojskom životu i mučeničkoj smrti karlovačkim je krizmanicima govorio mr. Ilija Jakovljević postulator kauze bl. Miroslava. Tu su krizmanici pogledali prigodni film te iskazali čašćenje krvi mučenika Miroslava. Slijedilo je posjet dvjema crkvama u Roču gdje se čuvaju vrijedne freske i glagolski zapisi iz 12 stoljeće koje je karlovačkim hodočasnicima približio o. Gaudencije. Posjetivši Eufrazijevu baziliku karlovački su se krizmanici upoznali s kulturnom baštinom katoličke Crkve u Hrvatskoj zaštićene svjetskom odnosno Unescovom zaštitom. U crkvi Blažene Djevice Marije u Svetom Petru u šumi karlovački su krizmanici pristupili sakramentu pomirenja te su sudjelovali u misnom slavlju koje je uz koncelebraciju navedenih svećenika predvodio karlovački dekan mons. Antun Sente ml.

Željeli smo vas ovim hodočašće ohrabriti u dobroj pripremi za krizmu pokazujući vam divnog mladog svećenika koji se osvetio svojim ubojicama oprostom, koji ne pravi razlike među ljudima bez obzira kojem narodu pripadaju već u njima vidi djecu Božju potrebne Božje ljubavi i milosti. Nadalje htjeli smo vam pokazati kako pripadate hrvatskom narodu koji već u dvanaestom stoljeću ima svoje pismo i na svom jeziku slavi liturgiju, te potaknuti ponos, a nadasve zahvalnost što kao katolici pripadate elitnoj kulturnoj zajednici svijeta. Nadalje htjeli smo u vama potaknuti ljubav prema sakramentima kakvu je živio blaženi Miroslava Bulešić. Vaše lijepo ponašanje, pitanja koja ste postavljali, i nadasve pristupanje sakramentu pomirenja i sada sudjelovanje u euharistiji znak su blagoslova ovog hodočašća i vašeg daljnjeg života kazao je između ostalog u svojoj homiliji mons. Sente.

Čitaj dalje

Noć svetaca 2_

Izložba „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU“ s. ZDRAVKA MILIĆ, milosrdnica u SESVETMA

22 susret srednjoškolske katoličke mladeži u Karlovcu