Dekanat

Proslava svetog Franje u ranjenoj crkvi Presvetog Trojstva

Svetkovinu svetog Franje Asiškog proslavili su franjevci s prijateljima u petak 4. listopada u ranjenoj crkvi Presvetog Trojstva u karlovačkoj Zvijezdi. Misno je slavlje predvodio fra Vjeran Lazić ofm, župni vikar iz Kloštra Ivanića uz koncelebraciju fra Leopolda Palića ofm župnika i karlovačkog gvardijana te mons. Antuna Sentea ml., karlovačkog dekana. Pjevanje su animirali članovi...

Svetkovinu svetog Franje Asiškog proslavili su franjevci s prijateljima u petak 4. listopada u ranjenoj crkvi Presvetog Trojstva u karlovačkoj Zvijezdi. Misno je slavlje predvodio fra Vjeran Lazić ofm, župni vikar iz Kloštra Ivanića uz koncelebraciju fra Leopolda Palića ofm župnika i karlovačkog gvardijana te mons. Antuna Sentea ml., karlovačkog dekana. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora Presvetog Trojstva.

U prigodnoj homiliji fra Vjeran posjetio je na čin kada Franjo na glavnom trgu Assiza izabire nebeskog Oca za svog jedinog oca te se na neki način oslobađa svake zemaljske navezanosti i vezanosti na obitelj, na vlastito tijelo pa čak i povezanosti novoosnovane zajednice subraće franjevaca. Sveti se Franjo oslobađa svega kako bi bio potpuno slobodan za Boga odnosno sav Božji. To je snažna i potrebna poruka današnjem čovjeku koji čezne za slobodom, a pritom potaje zarobljen vlastitom slobodom koja mu ne donosi slobodu već ga porobljava besmislom. Stoga smo svim mi poput svetog Franje pozvani da budemo slobodni od svake navezanosti kako bismo bili u cijelosti Božji kazao je između ostalog fra Vjeran, doktorand povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Franjevačka crkva Presvetog Trojstva u Karlovcu teško je stradala u nedavnom potresu te je trenutno u obnovi ispunjena skelama i građevnim materijalima. Ipak za svetkovinu svetog Franje vrijedni župljani uz vodstvo gvardijana fra Leoplda i novopridošlog župnog vikara fra Siniše Pucića, ofm tako ranjenu crkva u obnovi pripremili su za večernje misno slavlje.

Nakon misnog slavlje u dvorištu franjevačkog samostana franjevci sa članovima franjevačkog svjetovnog reda počastili su okupljene vjernike prigodnom okrepom.

Čitaj dalje

Hodočasnici iz Singapura pri svetom Josipu

Hrvati iz Rumunjske pri svetom Josipu

Neposredna priprema za više jubileja Nacionalnog svetišta sv. Josipa