NaSveJak

Hrvati iz Rumunjske pri svetom Josipu

Učenici dvojezične gimnazije Karaševo iz Rumunjske posjetili su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u sklopu razmjene učenika iz Hrvatske i Rumunjske. S učenicima je došao i gospodin Slobodan Gera, predsjednik zajednice Hrvata u Rumunjskom i član rumunjskog parlamenta. Mons. Antun Sente ml,. rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa dočekao je hodočasnike iz Rumunjske te ih...

Učenici dvojezične gimnazije Karaševo iz Rumunjske posjetili su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u sklopu razmjene učenika iz Hrvatske i Rumunjske. S učenicima je došao i gospodin Slobodan Gera, predsjednik zajednice Hrvata u Rumunjskom i član rumunjskog parlamenta.

Mons. Antun Sente ml,. rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa dočekao je hodočasnike iz Rumunjske te ih upoznao s znamenitostima Josipova svetišta. Uz rektora hrvate iz Rumunjske dočekala je i vjeroučiteljica Katarina Ujkica, članica župnog zbora „Sveti Josip“ u Karlovcu, rođena u Karaševu u Ukrajini, koja već 27 godina živi i djeluju u Karlovcu. Dvije je godine bila vjeroučiteljica u OŠ Banija a ostalo vrijeme bila je vjeroučiteljica u OŠ Dubovac.

Kraševo je najveće hrvatsko naselje u Rumunjskoj koje tragove postojanja prepoznaje još u 13 stoljeću. U Rumunjskoj ima sedam hrvatskih sela a najveće je Karaševo koje ima i dvojezičnu gimnaziju na hrvatskom i rumunjskom jeziku.

Čitaj dalje

Hodočasnici iz Singapura pri svetom Josipu

Proslava svetog Franje u ranjenoj crkvi Presvetog Trojstva

Neposredna priprema za više jubileja Nacionalnog svetišta sv. Josipa