NaSveJak

Molitva zaštitniku Hrvatske

Peti nacionalni susret članova Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova, povodom 337. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske proslavljen je u subotu 8. lipnja 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misno je slavlje predvodio o. Sebastian Šujević, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom ml., rektor Josipova svetišta te svećenicima duhovnicima Josipovih vjenčića predvođenih karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem. Pjevanje na misnom slavlju animirali su članovi Policijske klape Sveti Mihovil.

Pozdravljajući okupljene vjernike mons. Sente je između ostalog kazao kako je ovih dana u arhivu Svetište pronašao prijedlog osnivanjem Saveza štovatelja svetog Josipa iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Koliko mi je poznato tada taj savez nije zaživio, ali možemo reći da je po ovoj zajednici molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova ta ideja zaživjela. Molitveni vijenac Prečistog Srca Josipova satkan je od 180 vjenčića, odnosno preko sedam tisuća članova, čija su imena zapisana u uredu Josipova svetišta i koji su se obvezali da će jedanput mjesečno sudjelujući na misnom slavlju, ispovijedi i pričesti, te aktivno sudjelovati u pobožnosti svetom Josipu. To je uistinu velika duhovna snaga zbog koje možemo optimističnije gledati na budućnost naše domovine Hrvatske. Bogu hvala i na trudu vas članova Josipovih vjenčića ta se pobožnost širi po Bosni i Hercegovini, Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj u koju su se uključili i neki austrijski svećenici.

Susret i molitvena aktivnost današnjih Josipovih štovatelja o 337. obljetnici izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske s jedne strane nam svjedoči o živoj vjeri nadahnutoj na Josipovoj vjernosti Bogu danas, ali i o kontinuitetu tradicije čašćenja svetog Josipa u Hrvatskom narodu kazao je na početku misnog slavlja mons. Sente.

U prigodnoj homiliji otac Sebastijan je između ostalog kazao kako dolazimo svetom Josipu kao vjernom savezniku i zagovorniku nas osobno, Katoličke Crkve, naše domovine i našeg naroda, zaštitniku sretne smrti, djevičanskom Isusovom ocu, tihom zanatliji. Mogli bi još dugo nabrajati kvalitete svetog Josipa s kojima se vrlo lako možemo poistovjetiti jer su tako ljudska, tako praktična i tako bliska našem svakodnevnom životu koji i mi sami živimo. Sveti je Josip zaštitnik naše domovine, čega se na osobit način spominjemo ovih dana i preporučamo se u njegove ruke, kazao je o. Sebastijan te svetog Josipa oslikao trima krepostima: poslušnost, poniznost i pokretljivost.

Sveti je Josip bio poslušan on je osluškivao i ostvarivao ono što je čuo od Boga. To je jako važno za nas jer poslušnost i otvorenost, odnosno osluškivanje i nama omogućava te nas osposobljava da čujemo ono što nam Gospodin govori.

Kao što je Gospodin govorio Josipu tako i danas Gospodin govori nama u snovima, našim razmišljanjima, Božjem nadahnuću. Dariva nam savjete, usmjerenja, upozorenja. Kao što je sveti Josip bio otvoren, odnosno ponizan tako smo i mi pozvani biti osobe koje osluškuju Boga. Izazov je današnjem čovjeku otkriti na koji način mu Bog govori.

Druga Josipova krepost jest poniznost. Josip se podlaže Božjem planu, čak ne ispituje puno nego prihvaća s ljubavlju i povjerenjem u Boga.

Poniznost je ključ po kojem vrlo lako možemo primiti sve milosti koje nam je Gospodin namijenio. Josip prima u poniznosti sve situacije koje mu se događaju. I Bog ga obogaćuje tako da ga prosvjetljuje, daje mu rješenja i objašnjenja. Poniznost rađa nadom da će Gospodin sva svoja obećanja ispuniti.

Treća Josipova krepost jest pokretljivost. Sveti Josip brzo odgovara na svako Božje nadahnuće. On otvara svoje srce i za sve naše potrebe. Što god od njega tražimo on se brzo pokreće i za nas zauzima.

Josip je bio pokretljivi, odnosno susretljiv Božjem djelovanju prema svojoj nutrini, ali i prema ljudima, odnosno na van. Bog je ušao u svaki dio Josipova života. Gospodin dolazi i svojom milošću prvo njega osposobljava da bude potpuno sposoban, prožet i podržan od nebesa. Tako djeluje i na nas. Prva milost koja od Gospodina dolazi jest za našu nutrinu, da nas Gospodin očisti od grijeha, da nam iscijeli rane. Sve ono što je grijeh, odnosno rana uzrokovana povredom drugih i od nas samih, Gospodin želi oprostiti i ozdraviti, kako bismo bili pronositelji njegove ljubavi, ljepote i Božanskog života.

Druga dimenzija na koju je Božja milost djelovala i pokrenula svetoga Josipa je ona na van prema drugima. Josip se hrabro upućuje na akciju, donosi odluke, preuzima odgovornost, kreativan je, snalazi se, što je vidljivo za vrijeme progonstva u Egiptu. Zamislite morao je doći u drugu zemlju, gdje je druga vjera, drugi narod, drugi običaji. Snaći se, zaraditi za obitelj, naći smještaj, naći hranu, pobrinuti za sve potrebe u obitelji. Upravo u tome vidimo Josipovu sposobnost na van.

I današnjim je muževima i momcima potrebna dar preuzimanja odgovornosti, kreativnosti, pokretnosti, poniznosti i poslušnosti Božjem glasu, kako bi se othrvali svim okovima koji ovaj svijet i zli nameću. Sve je to potrebno i svim članovima naših obitelji.

Važno je primijetiti kako je sveti Josip ostao vjeran savezu sa svojim Bogom u tuđoj zemlja, gdje je drugi narod, drugi običaji. To je poziv i nama. Osobito našim ljudima koji su poput svetog Josipa morali napuštati svoja ognjišta da budu vjerni vjeri svojih predaka.

Stoga je lijepa spoznaja da se pobožnost prema svetom Josipu kroz ove vjenčiće upravo po našim ljudima širi izvan Hrvatske gdje žive naši ljudi. Uvjeren sam da je to dar svetog Josipa kojega smo kao narod izabrali za zaštitnika.

Po opisanoj Josipovoj pokretljivosti otkriva nam se Josipovo srce vjere. On je čovjek vjere, pouzdanja i predanja. Srce koje vjeruje čvrsto i snažno u nebeskoga Oca, koji se pokreće na njegova nadahnuća i daje se oblikovati na Božje poticaje na njegovu riječ. Koliko su bogatstvo i odraz dubine Josipova srca samo ove tri opisane kreposti, a koje vrlo lako možemo primijeniti i primiti u naša srca i naše živote. Dođimo danas sa svojim nakanama koje imamo, ali isto tako molimo svetog Josipa zaštitnika naše domovine da nas zagovara.

Nakon misnog Nacionalno svetište svetog Josipa sve je hodočasnike nahranilo toplim obrokom te napojilo osvježavajućim piće. Slijedilo je euharistijskog klanjanje te susret voditelja i duhovnika Molitvenih vjenčića u kojem su razmijenili iskustva iz života pojedinih Josipovih vjenčića.

Proslava obljetnice izbora svetog Josipa zaštitnika Hrvatske nastavlja se sutradan u nedjelju 9. lipnja misnim slavljem koje će u 18.30 u Josipovu svetištu predvoditi mons. Georgio Lingua, apostolski nunciji u RH.

Slijedi popi župa iz koji su hodočastili članovi molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova:

Bl. Alojzije Stepinac, Bestovje- Novaki- Rakitje

Presveto Trojstvo, Donja Stubica, sa župnikom vlč. Ivanom Brlečićem

BDM Gospe Lurdske, Zvjerci-Bjelovar

Sv.Mihaela Arkanđela, Lovas, sa župnikom vlč. Domagojem Vidakovićem

Svetog Lovre, Babina Greda

Sv. Antuna Padovanskog, Bjelovar

Uznesenja BDM, Kupinec

Sv. Jelene Križarice, Zabok

Sveti Martin, Karlovac, sa župnikom vlč. Dragutinom Šengulom

Sv. Josipa, Pula, s vlč. Jeronimom Jokićem

Svete Agneze, Medulin

Isusovog Uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec

Sv. Antuna Padovanskog, Sesvetska Sela

Sv. Josip Radnik, Gajnice

Marije Anđeoske, Sesvetska Sopnica

Svete Ane, Domaljevac

Svetog Petra Apostola, Ivanić Grad

Svetog Josipa, Dugi Rat, s župnikom don Božom Čubelićem

Sv. Nikole, Jastrebarsko

Presvetog Trojstva, Krapinske Toplice, s vlč.Marjanom Gradinščakom

Svetog Josipa, Trešnjevka

Sv. Anastazije, Samobor

Uzvišenja Svetog Križa, Karlovac

Svetog Martin Pod Okićem, Samobor

Sv. Mihaela, Dubrava Zagreb

Sv. Josipa, Grubišno Polje

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora