NaSveJak

Dar Grada Karlovca svom zaštitniku svetom Josipu

Gradonačelnik grada Karlovac Damir Mandić uručio je mons. Antunu Senteu ml., rektoru Nacionalnog svetišta svetog Josipa odluku o sufinanciranju brončanog kipa svetog Josipa ispred Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu na Dubovcu u četvrtak 6. lipnja 2024. godine.

Nakon više pristiglih prijedloga odbrana je ideja akademskog kipara Vida Vučka. Zanimljivo je primijetit da je 90% upitanih hodočasnika, među kojima su i svećenici i umjetnici, preporučilo prijedlog kipara Vida Vučka da bude postavljen u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Nakon upućene molbe, Grad Karlovac odlučio je sufinancirat izradu spomenutog kipa u iznosu od 50.000 eura.

Stoga je zamoljen umjetnik Vid Vučak da pristupi izradi cjelovite makete kako bi se moglo pristupiti realizaciji uređenja postolja te postavljanja kipa u visini između 2,20 i 2,50 metara. Uređenje okoliša kipa uključivat će prostor za paljenje zavjetnih svijeća, ali mogućnost izrade fotografije odnosno popularnog selfija.

Ovim činom sufinanciranja Grad Karlovac želi doprinijeti razvoju vjerskog turizma unutar ukupne turističke ponude Karlovca. Poznato je da je samo lani, Nacionalno svetište svetog Josipa primilo više od 80.000 hodočasnika, a ove će godine ta brojka zasigurno biti i veća jer je već do sada Nacionalno svetište posjetilo 45.000 hodočasnika.

Nacionalno svetište svetog Josipa, zaštitnika grada Karlovca, Karlovačke županije i domovine Hrvatske postalo je prepoznatljivo ne samo kao mjesto posjeta vjernika, turista već i centar kulture o čemu svjedoče brojne izložbe mnogih umjetnika prezentirane u prostorima Galerije Svetišta “Martin Borković”, stoga je razumljivo da Grad Karlovac podržava mnoge aktivnosti od društvenog značenja Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Uvjeren sam da će ovaj kip, koji simbolizira život i obitelj, biti inspiracija svima koji posjećuju Karlovac i Nacionalno svetište svetog Josipa, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, nakon sastanka s rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Mons. Antun Sente ml., zahvalivši Gradu na potpori za ovakvo obilježje svetog Josipa, naveo je da će i samo Nacionalno svetište uložiti preostali novac za izradu kipa, koji će, nada se od ožujka 2025. krasiti prostor Svetišta, nedaleko Svetih vrata.

Brončani kip prikazuje svetog Josipa u sredini koji drži malog Isusa, a u pozadini je Blažena Djevica Marija. Iako je ovo Nacionalno svetište svetog Josipa, na ovaj način želimo staviti u središte obitelj, dakle i ženu i dijete, baš u ovoj razigranoj, veseloj, zajedničkoj pozi. Vjerujem da će ovo biti novo mjesto za selfije, da će se Karlovac prezentirati kroz ovaj kip koji će biti izrađen od bronce, u visini 2,20 – 2,50 metara, smješten na postolju, ispred kojeg će biti moguće paljenje svijeća. Moći će se doći do njega, dodirnuti ga pa će, vjerujem, poput kipa sv. Grgura Ninskog, biti obilježen dodirima ljudi, tim više što će podno kipa biti natpis “Zaštitnik Grada” što je skraćenica od: Sveti Josip zaštitnik Grada Karlovca, izjavio je tom prigodom mons. Sente.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan