NaSveJak

Pedeset njemačkih hodočasnika …

Njemački vjernici iz zajednica župa Trostberg, nadbiskupije München i Freising slavili su misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u utorak 4. lipnja 2024. godine.

Misno je slavlje predvodio dr. Florian Schomers koordinator četiriju župa: Svetog Andrije Trostbert, Uznesenja BD Marije – Schwarzau, Svetog Tome apostola – Oberfeldkirchen i svetih apostola Petra i Pavla – Lindach. Koncelebrirao je fra Šimo Grgić, župni vikar navedenih župa, a đakonsku je službu vršio dr. Gregor Herth.

Pri kraju misnog slavlje mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta ispripovjedio je njemačkim hodočasnicima povijest štovanja svetog Josipa u Hrvata, kao i povijest izgradnje Nacionalnog svetišta u Karlovcu. Između ostalog njemačke je hodočasnike upoznao kako je Josipove svetište projektirala Josipa Šponar Muth, hrvatica ali njemačka snaha, obzirom da je poput brojnih naših ljudi radila u Njemačkoj gdje se i udala. Upravo iz Njemačke poslala je svoj prijedlog nove karlovačke crkve koji je i usvojen. Nadalje, oko 20% financijski sredstava za izgradnju ove crkve u vrijeme komunizma darova je njemački Caritas, stoga je ovo prilika da vama, predstavnicima njemačke Crkve zahvalim na toj podršci i daru kazao je mons. Sente okupljenima.

Pedesetak njemačkih hodočasnika nakon misnog slavlja razgledali su prezentirane izložbe u galeriji Nacionalnog svetišta “Martin Borković”.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan