NaSveJak

Vjeronaučna olimpijada u Karlovcu

Biskupijska/županijska razina natjecanja iz Vjeronauka za osnovne škole na području Zagrebačke biskupije održana je danas 22. ožujka u OŠ Dubovac u Karlovcu. Tema ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade bila je Socijalni nauk Crkve.

Prije samog natjecanja sve ekipe/škole okupile su se u holu OŠ Dubovac kojih je bilo 25 a predstavljali su ih po četiri učenika u pratnji svojih vjeroučitelja mentora. Natjecateljskom događaju nazočile su i Gordana Barudžija, savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, zatim Ivanka Petrović savjetnica iz Ureda za vjeronauk zagrebačke biskupije i Sanja Plevko tajnica iz Ureda za vjeronauk. Okupljene vjeroučenike i učitelje mentore najprije je kao domaćin pozdravila ravnateljica škole Irmelina Sablić a zatim pozdravima se pridružila i savjetnica Ivanka Petrović u ime Ureda za vjeronauk zagrebačke biskupije. Potom je sve nazočne blagoslovio monsinjor Antun Sente, župnik i rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa ovdje u Karlovcu, i predvodio molitvu za uspješan početak vjeronaučnog natjecanja. 

Prvi pismeni dio natjecanje započelo u 11:00 sati i trajao je do 12:00 sati. Nakon toga uslijedila je kratka okrijepa i ručak pa ispravljanje testova.

U vremenu iščekivanja rezultata sudionici su imali priliku posjetiti Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Svetište, kao važno duhovno središte, privlači brojne vjernike i hodočasnike iz cijele zemlje. Posjet svetištu pružio je učenicima priliku za duhovnu obnovu, molitvu i refleksiju nad vjerom kroz igru i zabavu. Naime, župnik Antun Sente dočekao je sve učenike na ulazu u svetište, blagoslovio ih svetom vodom a onda im je vrlo zanimljivo predstavio Josipovo svetište. Opisao je ideju i nastanak svetišta u vrlo teškim vremenima za vjernike i Crkvu iz naše bliske povijesti. Također župnik je ovom prilikom posvjedočio o impresivnim i inspirativnim iskustvima vezano uz čuda koja se događaju u svetištu po zagovoru svetoga Josipa. Naveo je i nekoliko slučajeva neobjašnjivih ozdravljenja koja su se dogodila i koja imaju dubok utjecaj na duhovnu zajednicu i služe kao izvor vjere i nade za mnoge. Rektor je još istaknuo kako je svjedočiti o tim čudima dio njegovog poslanja i predstavlja privilegiju koja mu daje uvid u snagu vjere i Božje prisutnosti u životima vjernika.

Aktivnosti slobodnog vremena vjeroučenika natjecatelja nastavili su se u dvorištu svetišta. Animatori zajednice Mladih pretvorili su svetište svetog Josipa u čarobno igralište animacije i kreativnosti. Sve to pod vodstvom i kreativnošću animatorice Tare Kranjčević i njezinih asistentica Emanuele Bulaja i Lucije Crnić. Svi učenici su pokazali svoje talente kroz animaciju i interaktivnu igru oduševljavajući posjetitelje svojom inventivnošću i vještinama, stvarajući tako dinamično iskustvo koje je spojilo duhovnost i kreativnost na jedinstven način.

Povratak u školu, rezultati pisanih testova, iščekivanja i daljnja uzbuđenja nastavljena su iza 14:00 sati. Osjećala se napetost natjecatelja dok se natjecanje približavalo kraju.

Objavljeni su rezultati svih ekipa. Prvih pet su bili OŠ Jure Kaštelana s mentoricom Nadom Vlajčević, OŠ Lotršćak s mentotom Martinom Kajtazijem, OŠ Dragutina Tadijanovića s mentorom Plamenkom Nosićem , OŠ Ružičnjak s mentoricom Marijom Tomečak i OŠ Žuti brijeg s mentoricom Anom Šarec. Ovih pet škola nastavilo je sa završnim natjecanjem u znanju u međusobnom pripetavanju u igri koja se zove Milijunak. Tako smo dobili konačni poredak i prve tri ekipe koje nastavljaju put ka državnom natjecanju.

 To su: 1. OŠ Jure Kaštelana, mentor Nada Vlajčević

2. OŠ Lotršćak, mentor Martin Kajtazi

3. OŠ Dragutina Tadijanovića, Plamenko Nosić

Natjecanje iz vjeronauka uspješno je završilo u 16:30, a svi sudionici su pokazali izuzetno znanje i angažman. Čestitamo svoj djeci koja su sudjelovala u ovoj manifestaciji znanja i igre, na njihovim postignućima kao i njihovim vjeroučiteljima mentorima. Želimo im daljnji uspjeh na svim razinama osobnog razvoja i iskrenu zahvalu svim sudionicima na izvanrednim rezultatima.

Svako dobro i Božji blagoslov.

Ivan Bulaja, vjeroučitelj OŠ Dubovac

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu