Događanja

“Ljepota svetog Josipa” u Splitu na Mertojaku

Galerija „Martin Borković“ Hrvatskoga nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u priredila je izložbu „Ljepota svetog Josipa“, koja je otvorena 28. veljače 2023., u župnoj crkvi svetog Josipa na Mertojaku u Splitu. Na otvaranju su o značenju sv. Josipa za njihov život te o izloženim umjetninama govorili domaćin izložbe župnik don Vjenceslav Kujundžić, likovni kritičar Stanko Špoljarić, u ime autora Josip Botteri Dini te rektor nacionalnog svetišta mons. Antun Sente.

Galerija „Martin Borković“ Hrvatskoga nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u priredila je izložbu „Ljepota svetog Josipa“, koja je otvorena 28. veljače 2023., u župnoj crkvi svetog Josipa na Mertojaku u Splitu.

Na otvaranju su o značenju sv. Josipa za njihov život te o izloženim umjetninama govorili domaćin izložbe župnik don Vjenceslav Kujundžić, likovni kritičar Stanko Špoljarić, u ime autora Josip Botteri Dini te rektor nacionalnog svetišta mons. Antun Sente.

Riječ je o izložbi koja je u Godini svetog Josipa bila prezentirana u nacionalnom svetištu u Karlovcu, a u Split je došla ususret proslavi svetkovine svetog Josipa, zaručnika Marijina, koji se napose štuje u njegovoj župi na Mertojaku. Župnik don Vjenceslav Kujundžić iskazao je radost što je izložba stigla u Split te je naglasio neraskidivu vezu njegove župe i nacionalnog svetišta u koje župljani hodočaste svake godine.

Mons. Sente govorio je o povezanosti Splita i svetišta u Karlovcu u likovnom smislu. Naime, na izložbi se može vidjeti i slika sv. Josipa koju je prije 60 godina naslikao svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Marijan Ivan Čagalj dok je bio student u Zagrebu, a koja je godinama bila središnja slika nad glavnim oltarom crkve sv. Josipa dok se još nije niti znalo da će kasnije postati nacionalno svetište. Također splitski umjetnik Josip Botteri Dini autor je najvećeg, još nedovršenog, crkvenog mozaika u Hrvatskoj oslikanog na zidu svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Posebni pozdrav i zahvalu mons. Sante uputio je nazočnim splitskim autorima čija su djela dio izložbe: Ani Mariji Botteri, Josipu Botteriju Diniju, s. Zdravki Milić i Karin Grenc. Izrazio je želju da izložba obiđe cijelu Hrvatsku te svojom ljepotom doprinese većem štovanju sv. Josipa.

Likovni kritičar Špoljarić osvrnuo se je na kvalitetan rad umjetnika različitih životnih dobi, mjesta prebivanja i likovnih usmjerenja koji su svi, iako različiti, uspješno prikazali sv. Josipa u različitim svakodnevnim aktivnostima te se preko njihova likovnog izričaja može poistovjetiti sa svecem, ali i proniknuti u njegovu duhovnost i svetost.

Priznao je da je bio zabrinut kako će se izložba uklopiti u takav specifičan arhitektonski sakralni prostor, no crkva se pokazala idealnim prostorom za ta umjetnička djela.

U ime autora okupljenima se obratio Botteri Dini koji je naglasio da su izloženi radovi izraz ljubavi i štovanja prema sv. Josipu. Dodao je da vjeruje da je svim autorima čast biti dio takve izložbe. Iznio je i svoje iskustvo rada na mozaiku u svetištu u Karlovcu te zaključio da je trajno u školi sv. Josipa od kojih svi imaju toliko toga naučiti.

Izložbu je otvorio prof. dr. don Ivan Bodrožić, suradnik Glasnika sv. Josipa. Istaknuo je da ga je pisanje za taj list potaknulo da više upozna i uzljubi sv. Josipa. Tumačeći misao da je umjetnost božanska stvarnost i tihi govor, kazao je da sv. Josip „izlazi iz tišine Očeve. On čija ni jedna riječ ne osta zapisana, ali svojom prisutnošću, slikom i tišinom svjedoči Ljubav i nosi djelo spasenja.“

Izložba s 30 djela hrvatskih umjetnika u Splitu će biti otvorena do svibnja. Umjetnici čija su djela izložena su: Mišo Baričević, Ana Maria Botteri, Josip Botteri Dini, Tomislav Buntak, Ivana Ćavar, Branimir Dorotić, Marija Galić, Vedran Grabovac, Karin Grenc, Ana Guberina, Vulko Hajdić, Marijan Jakubin, Robert Kralj, Linda Milić Kršnjavi, Tihomir Lončar, Lidija Maček Stanić, Ivan Ivica Mareković, Kristina Mareković, Željko Mareković – Marek; Iris Mihatov Miočić, Zdravka Milić, Hrvoje Marko Peruzović, Marija Puzak, Vjera Reiser, Rozarija Radić, Zvonimir Šepat, Josip Škerlj, Božidar Škofač, Jeronim Tišljar; Leila Michieli Vojvoda.

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.