Događanja

Otvorena izložba hrvatskih svetaca obitelji Mareković u Starom Gradu na Hvaru

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ sisačkih akademskih slikara kćeri i oca Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića otvorena je u ponedjeljak 1. kolovoza 2022. u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru. 

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ sisačkih akademskih slikara kćeri i oca Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića otvorena je u ponedjeljak 1. kolovoza 2022. u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru. 

U programu je sudjelovao uime domaćina starješina dominikanskoga samostana fr. Ante Kazoti, gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran. U glazbenom dijelu programa nastupili su Farofski kantaduri, a izložbu je otvorio generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić. Izložbu su zajednički organizirali dominikanski samostan sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru, Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. O. Kazoti izrazio je zadovoljstvo što je putujuća izložba posvećena hrvatskim duhovnim velikanima prvi put stigla u dominikansko okrilje u Stari Grad, i to uoči blagdana najstarijega hrvatskog blaženika biskupa i dominikanca Augustina Kažotića i 700. godišnjice Kažotićeve smrti, što će biti slavljeno sljedeće godine. Riječi dobrodošlice uputio je i gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa rekavši da se nada da će u njihovu sredinu i dogodine doći nova izložba posvećena hrvatskim svecima i blaženicima.

Mons. Sente je objasnio važnost nasljedovanja hrvatskih svetaca istaknuvši da se ne planira umoriti od promicanja hrvatske svetosti kroz izložbeni ciklus „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Dr. Tanja Baran okupljenima je ispripovijedala o cjelokupnom projektu s početkom u Križevcima prije 14 godina kroz manifestaciju Dane hrvatskih svetaca i blaženika s naglaskom na izložbu koja od treće godine putuje po Hrvatskoj. Posebno je govorila o najsnažnijoj i najduljoj suradnji s dominikancima od samih početaka izložbenog projekta, a svečanost je obogatila interpretacijom stihova posvećenih bl. Augustinu Kažotiću i bl. Ozani Kotorskoj autora dominikanskoga župljanina župe bl. Augustina Kažotića u Zagrebu Zdravka Gavrana.

Otvarajući izložbu u ime hvarskoga biskupa Ranka Vidovića generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić istaknuo je da su hrvatski sveci najveći među velikanima, veći čak i od poznatih Nobelovaca, mada ih neki drugi svojataju kao svoje. Izložbenoj svečanosti, na kojoj se okupilo sedam svećenika i na desetke vjernika, prethodilo je koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio mons. Jerčić. Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića suvremeni je likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje su autori iz sisačkoga likovnog kruga oblikovali za 11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja 2019. godine. Izložba je nakon Križevaca putovala u petnaestak hrvatskih sredina, a zbog velikoga interesa izložba nastavlja svoj put i 2022. godine. Trenutačno su u Hrvatskoj postavljene čak tri izložbe iz izložbenoga ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji vode Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Aktualna izložba Iris Mihatov Miočić postavljena je u četvrtak 28. srpnja u interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“ u Šibeniku, prošlogodišnja izložba Karin Grenc može se razgledati u crkvi Uznesenja BDM u Rijeci, dok se u Starom Gradu na Hvaru izložba kćeri i oca Marekovića, ostvarena 2019. godine, može razgledati do kraja ljeta. Otvorenjem te izložbe, kao i dan ranije prigodnim predavanjem o hrvatskim duhovnim velikanima Tanje Baran, završene su dvodnevne svečanosti hrvatskih svetaca i blaženika u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.