Događanja

Sveti Josip isprosio ozdravljenje od raka mrežnice dvogodišnjem dječaku

Prečasni Marko Kovač, kancelar Zagrebačke nadbiskupije predvodio je misno slavlje u srijedu 23. veljače 2022. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Prečasni Marko Kovač, kancelar Zagrebačke nadbiskupije predvodio je misno slavlje u srijedu 23. veljače 2022. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirali su vlč. Nikola Sanjković, župnik Pohoda BD Marije iz Mahična i mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta. Đakonsku je službu vršio vlč. Antonio Kovačić, koji svoju đakonski praktikum vrši u Uredu Zagrebačkog nadbiskupa. Josipove hodočasnike predvodili su župljani Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz karlovačkog naselja Mahično, sa svojim župnikom vlč. Nikolom Sanjkovićem. Na kraju svete mise vjeru je posvjedočila Marija Samardžija voditeljica Molitvene zajednice Sveti Josip iz zagrebačke župe Duha Svetog.

U prigodnoj homiliji prečasni Kovač je između ostalog kazao: "U svijetlu današnje Božje riječi, uzdajući se u zagovor svetog Josipa, molimo Gospodina da nam pomaže istupati iz lažnih sigurnosti materijalnih dobara, planova i djela kako bismo otvoreni Božjoj providnosti mogli slobodno i ne navezana srca služiti svojim bližnjima i onima koje susrećemo na svojim životnim putima. Ujedno ga molimo da nas oslobađa svih osobnih i društvenih zavisti, da ne bismo gradili granice među ljudima nego ih prihvaćali na onaj način kako ih prihvaća naš nebeski otac."

Pri kraju misnog slavlja vjeru u Boga je posvjedočila Marija Samardžija, koja već 16 godina na osobit način zahvaljuje svetom Josipu. Marija je voditeljica Molitvene zajednice Sveti Josip pri župi Duha Svetoga na Jarunu, koja djeluje 15 godina, a trenutno broji oko 290 molitvenih članova.

„Sve je nekako počelo kada sam prije 23 godine svoju obitelj predala Svetoj Nazaretskoj Obitelji. Na blagdan Josipa Radnika u Međugorju predala sam svoju obitelj zaštiti Svete obitelji. Od tada osjećamo na osobit način Josipovu prisutnost u našoj obitelji. Njegova se prisutnost na osobit način očitovala 2006. godine kada se naš dvogodišnji unuk teško razbolio. Dijagnosticiran mu je tumor mrežnice u visokom stadiju. Plakali smo, molili i predavali to Bogu. Na poticaj don Stjepana Pasarića, svećenika salezijanca moja se obitelj molitvama obratila svetom Josipu. Molili smo usrdno za zdravlje i uspješnost zahtjevne operacije. Sveti se Josip u ovoj teškoj situaciji u našoj obitelji pokazao kao moćan zagovornik. Mjesec dana od saznanja za bolest, unuk je uspješno operiran i bolest se u potpunosti povukla. Znam čije je to djelo, to je djelo svetog Josipa. Moj unuk sada ima 18 godina, a vid mu je savršen, nedavno je proglašen najboljim čitačem, a položio je i vozački ispit.“ kazala je u svoj svjedočenju zahvalan Josipova štovateljica Marija.

U tom je trenutku mons. Sente pozvao Irenu Rački, aktivnu župljanku u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, inače medicinsku sestru na odjelu za oftamologiju Opće bolnice Karlovac, kako bih pobliže objasnila težinu dijagnoze, liječenja i opravak tumora na mrežnici.

„Bolest mrežnice je jedna od najtežih okulističkih bolesti. Kao medicinska sestra koja više od deset godina radim u ambulanti susretala sam se s teškim oblicima očnih bolesti. Sa dječjim se bolestima ovakvog tipa manje sam se susretala, jer bi takve pacijente, obzirom na njihovu posebnost i zahtjevnost slali u kliničke bolničke centre u Zagreb. No, na Vaše ispričano svjedočanstvo mogu potvrditi kako je izlječenje zasigurno plod stručnog liječničkog rada, ali i nadasve svetog Josipa, bez čije pomoći bi i liječnici bili nemoćni.“ zaključila je medicinska sestra Irena.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.