Događanja

Mjesec lipanj otvorio vrata Josipovim hodočasnicima u Nacionalno svetište – više od 1000 hodočasnika

Josipovi hodočasnici ponovno ispunjavaju Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. 

Josipovi hodočasnici ponovno ispunjavaju Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Tako su u utorak 29.6.2021. svetom Josipu došli članovi Matice umirovljenika Medvešćak iz Zagreba (30), predvođeni predsjednikom Jelenkom Antolovićem. Istoga dana četiri članice Družbe sestara Milosrdnica iz Požeškog samostana pred likom svetog Josipa molile su svoje molitve. Iz iste Družbe iz kuće Matice i zagrebačke frankopanske ulice u petak i nedjelju 25. i 27. lipnja svetom Josipu hodočastilo je dvadesetak sestara milosrdnica. Milosrdnice su tom prigodom u Knjigu hodočasnika upisale: Hvala ti Gospodine za ovo hodočašće svetom Josipu, hranitelju i branitelju djeteta Isusa. I mi stavljamo sebe i našu Družbu pod njegovu moćnu zaštitu, a preporučamo i čitav hrvatski narod. U srijedu 23.6.2021. svetom Josipu u Karlovca hodočastilo je četrdeset učenika i učitelja osnovne škole Kloštar Podravski vođeni vjeroučiteljicom Marinom Barbeić. U subotu 19.6.2021. Josipovo svetište ispunilo je 150 članovi i prijatelj Marijine legije iz župa Sisačke biskupije komicija „Gospe snježne“ i 50 župljana župe Bezgrešnog začeća BDM iz Končanice, predvođeni svojim župnikom vlč. Tomislavom Sanićem. Istog dana navečer na povratku s hodočašća Majci Božjoj Trsatskoj svetom Josipu u Karlovac došlo je pedeset župljana Svete Terezija Avilske iz Bjelovara predvođeni svojim župnikom vlč. Brankom Fresl. U sklopu programa trajne formacije pod nazivom "OFM 10" koji obuhvaća svu svečano zavjetovanu braću u posljednjih deset godina Franjevci Hrvatske provincije svetih Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu (25) posjetili su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu, u ponedjeljak 14. lipnja 2021. godine, želeći preporučiti sebe i svoju Provinciju zagovoru svetog Josipa. Tom je prigodom misno slavlje predvodio fra Milan Krišto, provincijal te u Godini svetog Josipa, okupljene franjevce potaknuo da slijede Josipov primjer slušanja i vršenja Božje volje.

Prva hodočasnička subota ispunjena hodočasnicima bila je 12. lipnja kada su Josipovo svetište ispunili članovi Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, na čelu s provincijalom Darijom Tokićem i svom njegovom subraćom, kao i članovima velike karmelske obitelji i prijatelja Karmela (150). Tom je prigodom Misno slavlje predvodio je o. Stanko Pažin, karmelićanin i mladomisnik, a propovijedao je prior karmelskog samostana u Remetama o. Stanko Vidak.

Hodočasnički mjesec lipanj otvorili su članovi Zajednice biciklista iz župe svetog Leopolda Mandića iz Požege (11), kojoj je zaštitnik sveti Leopold Bogdan Mandić. Na hodočašće su krenuli iz karlovačkog Nacionalnog svetišta do potresom razrušene katedrale Uzvišenja svetog križa u Sisku. Tom prigodom su molili pobožnost križnoga puta, osobito za ljude stradale u potresu kroz čija su naselja vozili. Obzirom da traje godina svetog Josipa razumljivo da su krenuli upravu iz Josipova nacionalna svetišta u Karlovcu kazao je tom prigodom voditelj hodočašća vlč. Jozo Jurić, požeški župnik.

Ovim nabrojanim hodočasničkim zajednicama potrebno je dodati i hodočašće hrvatskih nad/biskupa i redovničkih poglavara i poglavarica koji su svetom Josipu hodočastili 7. lipnja, te ovogodišnji zlatomisnici koji su pri svetom Josipu slavili svetu misu zahvalnicu u srijedu 23. lipnja ove godine. Iako je završila Velika pobožnost svetom Josipu večernje mise srijedom okupljaju stotinjak Josipovih štovatelja koji redovito sudjeluju u pobožnosti i euharistijskom slavlju u Svetištu a kojima se redovito priključuje nekoliko tisuća Josipovih štovatelja sudjelujući u liturgiji preko društvenih mreža.

Dakle u mjesecu lipnju Nacionalno svetište svetog Josipa primilo je preko 1000 hodočasnika s kojima je zajedno molilo više desetaka tisuća Josipovih štovatelja preko društvenih mreža.

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu