Događanja

Tounj svečano predslavio blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja

Župa Tounj svečano je u četvrtak 24. lipnja proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika – rođenje sv. Ivana Krstitelja koje se slavi kao i Dan općine. Misno slavlje je predslavio rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente.

Župa Tounj svečano je u četvrtak 24. lipnja proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika – rođenje sv. Ivana Krstitelja koje se slavi kao i Dan općine. Misno slavlje je predslavio rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente.

„Dok svim svecima slavimo rođenje nebeskog života, odnosno smrt ovozemaljskog, jedino uz Blaženu Djevicu Mariju, sv. Ivanu slavimo ovozemaljsko rođenje, njega za kojeg je rekao Isus da je najveći kojeg je žena rodila. On je bio navjestitelj boljeg svijeta, nekima kontroverzan, začudno začet kasnije od roditelja velikog svećenika Zaharije i majke Elizabete,“ poručio je na početku mons. Sente te istaknuo četiri bitne činjenice za Ivanovog života.

Ivanov slučaj, kada su ga roditelji dobili u poodmakloj dobi, govori da nikada ne treba gubiti vjeru u Boga. Zatim je u Ivanovoj obitelji zanimljiva prisutnost žene jer mu je majka odabrala ime koje na hebrejskom znači „Bog je milostiv“ s čime se otac složio, iako je bila praksa da sin dobiva ime po ocu, poručio je mons. Sente.

Ivan je odmah bio uronjen u Boga i roditelji su ga odgajali da bude svojina naroda. Priprema za djelovanje Ivana trajalo je tridesetak godina što nam ukazuje da se velike stvari ne događaju iznenada. Postoji vrijeme sijanja kao i vrijeme žetve. Konačno, oni koji siju, često za svog života ne uberu plodove svog rada, što je bio slučaj sa sv. Ivanom Krstiteljem jer mu je kralj Herod unatoč simpatijama zbog nagovaranja žene odrubio glavu. To nam govori da u životu nikada ne treba isključiti trpljenje i odricanje, pa čak i žrtvu života, istaknuo je mons. Sente.

Mons. Sente se na kraju osvrnuo na tounjski crkveni hram kojeg je sagradio veliki bečki arhitekta Herman Bolle koji je osmislio i zagrebačku katedralu te je u oba slučaja pokazao svoj iznimni talent.

Nakon mise u prostoru ispred crkve održano je predstavljanje monografije „Narodna nošnja Tounjskog kraja“ Branka Rumenovića, inače predsjednika KUD Tounjčice, koja je izdana povodom 50. obljetnice od osnutka ove udruge koja čuva narodne običaje i materijalnu kulturnu baštinu tounjskog kraja.

U suslavlju je bilo osmero svećenika Ogulinskog dekanata i Gospićko-senjske biskupije među kojima mjesni župnik Josip Štefančić i dekan Ogulinski dr. Željko Blagus. Liturgijsku  glazbu izvodio je KUD Tounjčica pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Sanija Francetića. Među vjernicima su bili i načelnik Tounja Ivica Sopek te predsjednica općinskog vijeća Općine Josipdol Anđelina Božičević.

Ova župa u Ogulinskom dekanatu  smještena na Jozefinskoj cesti uz veliki kamenolom  poznata je po jedinstvenom dvokatnom mostu, dok je župna crkva djelo jednog od najvećih  arhitekata Hrvatske s kraja 19. stoljeća Hermana Bollea sagrađena u historicističkom stilu uz renesansi toranj koji potječe s početka 18. stoljeća.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.