Događanja

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena u Đakovu

U Spomen–muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu, u subotu, 5. rujna, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić otvorio je izložbu „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koja je postavljena u suradnji s Galerijom „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca.

U Spomen–muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu, u subotu, 5. rujna, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić otvorio je izložbu „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koja je postavljena u suradnji s Galerijom „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca.

Na izložbi su govorili rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente, autori izložbe Ivan Ivica Mareković i Kristina Mareković, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, ravnatelj Spomen-muzeja biskupa Strossmayera Tadija Crnjak, kustosica Irena Ivkić te đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Za glazbeni dio programa pobrinule su se Sabina Bogdanić i Irena Ivkić, članice Ženskog vokalnog sastava Đakovčanke, koje su na izložbi izvele dvije duhovne pjesme: „Prva ljubav te zove“ i „Oči u oči“.

„Sretni smo što nakon prvog vala koronavirusa možemo ponovno organizirati izložbe, dakako uz poštivanje epidemioloških mjera. Izložba je umjetničkog karaktera, ali i edukativnog. Sretan sam što su s nama dvoje umjetnika; Ivan Ivica Mareković i Kristina Mareković, otac i kći, a koje je doveo rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, župnik u Karlovcu, mons. Antun Sente, koji tamo ima i Galeriju „Martin Borković“ i koji se bavim tim pastoralom kroz umjetnost“ istaknuo je u govoru ravnatelj Spomen-muzeja biskupa Strossmayera Tadija Crnjak.

 

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente kazao je kako je ovo 12. izložba po redu. “Krenula je s premijerom iz Križevaca krajem svibnja kao sadržaj otvorenja Dana hrvatskih svetaca i blaženika pa su uslijedile izložbe u Zagrebu, Splitu, Trogiru, Slavonskom Brodu i drugim gradovima s ciljem popularizacije hrvatskih svetaca i blaženika uzdignutih na čast oltara i približavanja vjerničkom puku. Njihovu ljepotu duše i život u Božjoj blizini umjetnici su donijeli preko portreta sukladno njihovim poetikama.”

Povodom izložbe, na inicijativu mons. Sentea umjetnik Ivan Ivica Mareković naslikao je portret biskupa Strossmayera u čijoj je pozadini katedrala sv. Petra.

Kustosica muzeja Irena Ivkić pročitala je nekoliko poruka likovnog povjesničara i kritičara Stanka Špoljarića koji je bio spriječen sudjelovati otvaranju izložbe. „Autori ovogodišnje izložbe su dvoje akademskih slikara iz Sela kraj Siska, Ivan Mareković i njegova kći Kristina. Oboje i u prikazu odabranih motiva njeguju svoj način oblikovanja, Ivan mjeru ekspresionističke otvorenosti (proistekle iz dominante njegova opusa, pejsaža), a Kristina naglašen stupanj opisnosti karakterističan za njene figurativne kompozicije. Mareković gestualnošću poteza i kolorističkom ravnotežom radi kompozicije relativno složenog scenarija, premda je figura sveca ili blaženika, naravno, u prvom planu. S mnogo pažnje razrađuje sve detalje. Kristina se koncentrira na prikaz samog sveca, jasan odnos figure i fonda. Čistom bojom malih tonskih pomaka, obogaćenih svjetlom, Kristina gradi vrijednosti inkarnata lica, redovničke odjeće i same pozadine.”

Akademski slikar i jedan od autora izložbe Ivan Mareković poručio je prisutnima da mu je bila čast sudjelovati u  jednom ovako lijepom projektu. Štoviše, kako je rekao, potaknulo ga je da više istraži život Katoličke Crkve. “Svi smo pozvani na svetost, netko uspije biti svet na jedan sat, netko na jedan dan, a izloženi sveci i blaženici su uspjeli cijeli život,” kazao je.

 

Izložbu je otvorio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić istaknuvši kako izložba predstavlja cvijet Crkve hrvatskoga naroda te nas u svom govoru poziva na hrabrost uzdići se iznad osrednjosti.

 

 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.