Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa


Svetkovina Tijelova proslavljena je u gradu Karlovcu u četvrtak 20. lipnja 2019. godine. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu s karlovačkim svećenicima predvođeni svojim dekanom preč. Draženom Karačićem u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Nakon misnog slavlja slijedila je procesija koja je objedinila četiri središnje župe grada Karlovca. Prva postaja Tijelovske procesije bila je u spomenutom Svetištu, zatim su se vjernici uputili do crkve Presvetog srca Isusova gdje je bila druga postaja, slijedila je treća postaja na Trgu bana Jelačića u karlovačkoj Zvijezdi pored franjevačke crkve Presvetog Trojstva. Završetak Tijelovske procesije i četvrta postaja bila je na trgu pored crkve sveta Tri kralja na Baniji.

190620-Tijelovo-2

U prigodnoj homiliji mons. Mijo je između ostalog kazao kako kad god se u Svetom pismu spominje kruh, vino, darovi, blagoslovna molitva, uvijek nas to upućuje na stvarnost današnjeg blagdana, na najuzvišeniji dar i otajstvo naše vjere, na Euharistiju. Ono u sebi sadrži Isusovu posljednju večeru, njegovu muku, smrt i uskrsnuće ali i obećanje ponovnog dolaska i blaženog zajedništva s Bogom. Stoga danas slavimo otajstvo Žive Božje prisutnosti ili kako to kod svake mise kažemo Tajnu vjere koju nije moguće pronići i spoznati svojim osjetilima, kazao je biskup Gorski.

190620-Tijelovo-15

Lomljenje Euharistijskog kruha govori nam o jedinstvu ne samo o jedinstvu Crkve nego i jedinstvu ljudskog roda, o bratoljublju kojima se međusobno pomaže dijeliti kruh drugima, dijeliti s drugima bilo što. To je osnovna kršćanska zadaća, dijeliti kruh, vrijeme, snage, znanje, sebe kao svoju osobu kao najljepši dar koji možemo drugom dati, no kod mnogih još uvijek prevladava strah da će se time sami osiromašiti, da će time izgubiti i ostati gladni i siromašni, a baš naprotiv. Svijet je gladan i siromašan zato što nema vjere, zato što sebični drže dobra za sebe. Hrvatska naša je siromašna upravo zbog sebičnih interesa pojedinaca i grupa. Blagoslov za sve ljude nastaje dijeljenjem, darivanjem kao što se nama Krist daruje u Presvetoj Euharistiji kazao je u svojoj homiliji mons. Gorski.

190620-Tijelovo-17

Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao zbor Svetišta „Sveti Josip“ pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju mag. mus. Krešimira Klarića, a župni suradnici četiriju gradskih župa animirali su pobožnost prema presvetoj euharistiji za vrijeme trajanja Tijelovske procesije u koju su se aktivno uključili pripadnici hrvatske vojske, policije, vatrogasaca, karlovačke građanske garde, karlovačkog počasnog voda i drugi.