Hodočasnici

Petstotinjak Josipovih štovatelja

Petstotinjak Josipovih štovatelja iz Neviđana, Pašmana, Jesenica, Velike Ludine, Varaždinskih Toplica, Knežije, Splita i Brača

Petstotinjak Josipovih štovatelja hodočastilo je svetom Josipu u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac u subotu 9. ožujka 2024. U prijepodnevnim satima Josipov svetište posjetili su župljani Rođenje BDM s Pašman i Svetog Mihovila iz Neviđana predvođenih svojim župnikom vlč. Mariom Mršićem, župljani svetog Roka iz Jesenice predvođeni župnikom don Tonijem Šinkovićem, župljani svetog Mihaela Arkanđela iz Velike Ludina predvođeni župnikom vlč. Josipom Bulatom i župljani svetog Martina iz Varaždinskih Toplice predvođenih svojim župnikom vlč. Sinišom Dudašekom.

Nakon što su sudjelovali u pobožnosti svetom Josipu josipovi hodočasnici slavili su misno slavlje koje je predvodio vlč. Dudašek, a propovijedao je mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta. U prigodnoj propovijedi, tumačeći navješteno Evanđelje o farizeju i cariniku u hramu, mons Sente je pozvao Josipove hodočasnike da se prepoznaju i u jednom i u drugom posjetitelju Hrama. Da poput farizeja izvršavaju svoje vjerničke dužnosti, a da poput carinika budu skrušeni i ponizni pred Bogom, zahvalni za brojne talente kojim ih je dobri Bog obdario. Zapravo Bogu nije važno kojom ustrajnošću činimo vjerničke obveze već s koliko ih ljubavi i zahvalnosti prikazujemo Bogu. Dobar primjer nam je sveti Josip koji je kao ponizni sluga zahvalno posluživao Mariju i Isusa te je bio nagrađen brojnim milostima da upravo u njihovom društvu može živjeti i vratiti se u kuću nebeskog Oca. Ljepoti misnoga slavlja doprinijeli su članovi župnog zbora iz Jesenica.

U popodnevnim satima Josipovo svetište posjetili su članovi dječjeg zbora “Marijini anđeli” zagrebačke župe BD Marije Knežija sa svojim voditeljima i animatorima vođeni duhovnikom don Danijelom Vidovićem. U Knjigu hodočasnika su zapisali: Posjet ovome Svetištu unio je u nas puno nade da u svakoj teškoj situaciji u životu postoji izlaz, svijetlost na kraju tunela. Hvala vam na lijepim riječima i blagoslovu!”

Tridesetak članova Zajednice karmelskih laika, odnosno pridruženi članovi Karmela Božanskog Srca Isusova iz Splita za sestrama Petom i Monikom a vođeni Ivanom Škaricom zajedno s “Marijinim anđelima” slušali su mons. Sentea koji im je pripovijedao svjedočanstva o uslišanim molitvama po zagovoru svetog Josipa te su svi zajedno pjesmom molili krunicu Božanskog milosrđa.

U večernjim satima istoga dana stotinjak Bračana iz Udruženja vjernika župe svetog Antuna Opata iz Pražnice vođeni Marinom Arbanuićem sudjelovalo je u pobožnosti svetom Josipu te misnom slavlju koje je predvodio mons. Sente. Bračanima se posebno svidio najveći mozaik u Hrvatskoj Josipa Botterija Dinija koji prikazuje rođenje Isusa Krista. Na večernjem misnom slavlju sudjelovalo je i nekoliko članova zajednice Bračnih susreta koji su ovih dana u Karlovcu imali svoje susrete pod nazivom “mostovi”.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan