Hodočasnici

Tristotinjak Josipovih hodočasnika

Prvu subotu mjeseca ožujka 2. 3. 2024. godine Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu ispunili su brojni hodočasnici.

Pedesetak hodočasnika iz župe Svetog Josipa iz splitskog naselja Mertojak predvodio je njihovi župnik don Vjenceslav Kujundžić u pratnji đakona don Roberta Pudara. Stotinjak hodočasnika iz župe Presvetog Trojstva iz Otočca, Svetog Ilije iz Sinca, te svetog Ivana Krstitelja iz Švice predvodio je župnik don Goran Antunović u pratnji popa Ante Luketića. Pedeseta župljana Svetog Romualda i Svi Svetih, te svetog Luke iz Riječkog naselja Kozola predvodio je župnik don Luka Pranjić u pratnji dr. sc. Nikole Vranješa, profesora na zagrebačkom KBF-u. Svetom Josipu prve subote u ožujku hodočastili su članovi Katoličke obiteljske udruge Milosrdno srce vjernici Središnje Bosne iz Kiseljaka, Viteza i Nove Bile.

Misno je slavlje predvodio don Luka Pranjić, a propovijedao je mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora iz Kozole. Prije samog misno slavlja Josipovi hodočasnici sudjelovali su u pobožnosti svetom Josipu tokom koje im je mons. Sente ispripovjedio o brojnim primljenim milostima i čudesnim uslišanjima po zagovoru svetog Josipa isprošeni baš u ovom Josipovom svetištu. Nakon misno slavlja hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti križnog puta oko župne crkve Gospe Snježne na Dubovcu te se uputili u rodno mjesto blaženog Alojzija Stepinca u Krašić.

Dan ranije, poput brojnih dnevnih pojedinačnih hodočasnika, koristeći besplatnu umirovljeničku kartu Hrvatskih željeznica Nacionalno svetište svetog Josipa posjetile su tri “stare” prijateljice. Ružica iz Valpova, Ružica iz Pleternice i Ivka iz Zagreba. Naime njih tri zajedno su išle u osnovnu školu u Rami – Ščit. Život ih je razasuo po različitim krajevima, ali se unatoč toga rado sastaju te njeguju zajedništvo. Plan ovog susreta bio je i zajednički posjet Nacionalnom svetištu svetog Josipa, jer sve tri redovito preko društvenih mreža i Laudato televizije prate misna slavlja iz Josipova svetišta kao i sve aktivnosti koje se ovdje događaju. Htjele su u živo vidjeti prekrasne cvjetne aranžmane, te najveći mozaik u Hrvatskoj, a potajno su se nadale da će susresti i rektora mons. Sentea čije propovjedi često komentiraju. U isto vrijeme na sličan naći u Josipovo svetište došli su majka i sin iz Zagreba zahvaliti svetom Josipu za mnoge primljene milosti. Susret je ostvaren na obostranu radost hodočasnika i rektora.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.