Homilije

Božić, 25.12.2015.-homilija mons. Ivan Šaško

I.Proslov Ivanova Evanđelja je čudesan. On je i uvod i zaključak, i sažetak i produžetak, vrhunac izrijeka i podloga za širenje pogleda; on govori o početku i o završetku, o daru i poslanju, o prihvaćanju i odbijanju, o tami i o svjetlu, o Bogu i čovjeku…

I.Proslov Ivanova Evanđelja je čudesan. On je i uvod i zaključak, i sažetak i produžetak, vrhunac izrijeka i podloga za širenje pogleda; on govori o početku i o završetku, o daru i poslanju, o prihvaćanju i odbijanju, o tami i o svjetlu, o Bogu i čovjeku…

Ipak, u tome predivnom spletu razvidna je središnja rečenica: I Riječ tijelom postade i nastani se među nama. To središte objavljuje ljubav; to središte izaziva i istodobno ga se pokušava ukloniti iz sadržaja Božića.

I zbilja, ako prođemo našim gradovima i selima; ako bliže razmotrimo sadržaje koje nam nude mediji (a bezbroj ih je koji nose ime Božića: od kuhanja do koncerata; od gospodarstva do zabave); ako pozorno slušamo razgovore na Božić, možemo li reći da je središnji sadržaj Božićnoga Evanđelja vidljiv, da se može osjetiti Bog, Božja Riječ postala tijelom?

II.Ovdje u svetištu svetoga Josipa ovoga Božića smo radosno zagledani u Dijete koje odražava otajstvo milosrđa. Bog je postao čovjekom, prihvatio tjelesnost, kako bi osjećao i suosjećao s nama.

Tako današnja svetkovina jasno pokazuje da kršćanstvo nije tek lijepa misao, nego je susret s Bogom, njegov dodir, pogled, glas, pružene ruke, izliječene rane, vraćeni osmijeh, ljudsko tijelo, oživljeno Duhom Svetim i hranjeno ljubavlju.

Današnje nas slavlje poučava o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa. Kršćanski nas nauk uči što nam je činiti, ako želimo otkriti otajstvo Isusa Krista kao otajstvo svoga života. Dijete u jaslama je vječna, Božja Riječ postala tijelom koje govori milosrđem. U njegovu je tijelu sva ljudskost, cijelo čovječanstvo i svatko od nas.

Ozračje jaslica govori o cjelokupnome životu Isusa Krista: o njegovu rođenju, muci, smrti i uskrsnuću. Tako jaslice očituju istinu da je Božić radostan ako gladna nahranimo, žednoga oslobodimo žeđi, ako siromaha odjenemo i ako primio stranca, ako bolesnomu služimo, ako pohodimo zatočene i pokopamo mrtve. Svjetlo Božićne noći osvjetljava tjelesna djela milosrđa. Sva su se ta djela odrazila u Isusovu životu.

U samome prizoru Marije, Josipa i Isusa koji traže suosjećanje sva su ta djela dobila svoju vrijednost. Te je noći postojala i glad i žeđ, i siromaštvo i prisutnost stranaca; naviješten je silazak Boga u našu bolest, u zatočenost i umiranje.

III.Običavamo reći da dijete, dolazeći na svijet, ugleda svjetlo dana. Isus je ugledao svjetlo Noći; on je bio Svjetlo koje tama nije mogla obuzeti. Slika tame ne odnosi se samo na tijelo, koje može biti pritisnuto bolešću i nemoći. No, tijelo je mrtvo bez duha i bez oduševljenja.

Zato, uz tjelesna djela postoje i duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grješnika ukoriti, žalosna i nevoljna utješiti, uvrjedu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi i za žive i mrtve Boga moliti.

Nisu li to djela koja vidimo kao milost u životima Marije i Josipa, u povezanosti Isusova rođenja i njegove žrtve na križu? Lako je naslutiti koliko su, u raznim potrebama, bili dragocjeni savjeti, poučavanje; koliko je bilo upozorenja zbog grješnoga postupanja, koliko utjehe i opraštanja uvrjede, podnošenja nepravde i molitve.

IV.Dobro je primijetiti da su sva djela milosrđa u odnosu prema čovjeku. Riječ Božja koja je postala tijelom otkrila nam je ne samo Boga koji je Ljubav, nego i čovjeka kao stvorenje ljubavi; objavila nam je da se čovjek ostvaruje primajući ljubav i darujući ju svojim bližnjima, pokazujući ju djelima.

Ako želimo doživjeti radost, to je svakomu čovjeku moguće čineći djela milosrđa. Ne postoji čovjek koji u bilo kojemu trenutku ne bi mogao učiniti jedno od navedenih djela; niti postoji čovjek koji ne treba jedno od tih djela.

Sjetimo se toga, braćo i sestre, dok dolazimo u ovu crkvu. Lijepo je da ovdje Vrata milosrđa imaju širok prag, dovoljno širok da prođe dvoje ljudi, da zastanu zajedno na pragu, da jedni drugoga podupiru i pomognu prijeći u otajstvo zajedništva Crkve koja od prvih početaka ispovijeda svoju vjeru u središnjoj istini Božića, da je Riječ postala tijelom.

Na pragu nismo sami; taj prag su Očeve ruke i njegov zagrljaj; na tome pragu učimo kako biti milosrdan, jer nema većega milosrđa, nego povesti, ponijeti svoga brata i sestru do stola Gospodnjega. Pritom se ne misli na daleke i nepoznate, nego na bližnje. Jer kako ćemo biti milosrdni prema onima koje ne poznajemo, ako smo nemilosrdni prema onima s kojima živimo, s kojima se susrećemo svakoga dana.

Božja je Riječ je postala tijelom, da bi naša tijela, vidljivost našega života, bila prepoznata kao Božji govor milosrđa.

Amen.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu