Homilije

Blagdan svetog Huberta, 4.11.2015. – homilija mons. Antun Sente ml.

Draga braćo i sestre, dragi lovci! Radostan sam što ovdje mogu pozdraviti sve vas dragi lovci članovi lovačkog saveza Karlovačke županije, osobito članove lovačkih društva okupljeni pri lovnim uredima Karlovac, Duga Resa i Ozalj, predvođeni predsjednikom Lovačkog saveza karlovačke županije gospodinom Vinkom Pavlićem. Članovi lovačkih društva ili prijatelji lovaca i lovstva su i naš župan gospodin Ivan Vučić, te predsjednik gradskog vijeća grada Karlovca Damir Mandić. Zbog vaše prisutnosti radostan vas pozdravljam. Mi smo ovdje u našem gradu Karlovcu domaći. Među nama su i gosti, stoga na poseban način pozdravljam članove lovačke udruge "Fazan" za uzgoj, zaštitu i lov divljači iz zagrebačkog naselja Vrapče, te člana lovačkog društva iz Borovnice pored Ljubljane.

Draga braćo i sestre, dragi lovci!

Radostan sam što ovdje mogu pozdraviti sve vas dragi lovci, članovi lovačkog saveza Karlovačke županije, osobito članove lovačkih društva okupljene pri lovnim uredima Karlovac, Duga Resa i Ozalj, predvođeni predsjednikom Lovačkog saveza Karlovačke županije gospodinom Vinkom Pavlićem. Članovi lovačkih društva ili prijatelji lovaca i lovstva su i naš župan gospodin Ivan Vučić, te predsjednik gradskog vijeća grada Karlovca Damir Mandić. Zbog vaše prisutnosti radosno vas pozdravljam.

Mi smo ovdje u našem gradu Karlovcu domaći. Među nama su i gosti, stoga na poseban način pozdravljam članove lovačke udruge "Fazan" za uzgoj, zaštitu i lov divljači iz zagrebačkog naselja Vrapče, te člana "Lovske družine Borovnica" iz Ljubljane.

Zahvaljujem na zajedništvu braći svećenicima grada Karlovaca, na osobit način vlč. Mariu Škofu Žugecu, župniku Lipnika, Ribničkog Kunića i Žakanja,  vjerojatno najpoznatijem župniku među lovcima.

Svima vama čestitam Dan svetog Huberta zaštitnika lovaca.

Upravo spomenuti sveti Hubert okupio nas je ovdje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, u središtu Hrvatske, u ovom lijepom zajedništvu. O svetom Hubertu, koji je živio u 7. stoljeću znamo malo. No i to malo puno nam govori. Rođen u plemićkoj obitelji odrekao se bogatstva i služio Bogu i braći ljudima kao siromašan redovnik koji je kasnije postao svećenik i biskup.

U lovu, u prirodi, susreo je Boga koji mu se ukazao u rogovima jelena. Tako obraćen i ispunjen Bogom kao svećenik i biskup uvelike je doprinio razvoju grada Liegea gdje je službovao.

Dragi lovci, ove odlike možemo prepoznati i kod vas. Boga se na poseban način može prepoznati u prirodi. Poznate su riječi graditelja ovoga svetišta mons. Marijana Radanovića, koji je prolazeći putem okićenim s jedne i druge strane brovima prekrivenim snijegom, a zadivljen prezentiranom ljepotom obasjanom suncem uskliknuo: "Mora da je jako teško nevjernicima u ovome ne prepoznati ljepotu Božjega stvaranja". Dragi lovci vi ste često u takvom prekrasnom prirodnom okruženju. Vjerujem da na taj način želite pobjeći od zlorabljenja prirode koju prečesto susrećemo u svojoj okolini, ali i udovoljiti naravnoj ljudskoj čežnji za očuvanjem darovane ljepote prirode koju nam nebeski Stvoritelj svima daje za život.

Poznate su vaše aktivnosti koje je Bog namijenio čovjeku stavljajući ga u rajski vrt da mudro upravlja darovanim obitavalištem. Smisao i svrha lovstva sastoji se upravo u tome da očuva darovanu ljepotu prirode i da mudro njome upravlja na korist cijelog čovječanstva.

Isto je tako poznato da među najljepše kutke svijeta pripada baš naša lijepa Domovina. Stoga vas pozivam da se u brizi za očuvanje prirodnih bogatstava ne umorite, te darovane talente i mogućnosti ne zlorabite. Neće vas u tome svi razumjeti ni podržati. Neki će vam se i usprotiviti. No, ne bojte se. Bog, koji je sve stvorio, koji je ugradio prirodne zakone uvijek je na strani onih koji Božja stvorenja čuvaju i razvijaju. 

Da bismo to razumjeli i ostvarivali potrebno je zajedništvo i duhovna snaga. Upravo nam to dvoje na poseban način prezentiraju poslušani svetopisamski tekstovi.

Apostol Pavo jasno poručuje: "Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite! U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani! Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost!

Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima! Budite istomišljenici među sobom!" Ovome ne treba ništa dodavati, već jednostavno živjeti, a da bi to čovjek mogao, Isus u Lukinom evanđelju snažno poziva na zajedničko slavljenje Gospodina, na zajedničku gozbu. Upravo to večeras mi činimo. Ispunili smo ovu svečanu dvoranu u kojoj je domaćin Gospodin Isus. Želimo biti nahranjeni duhovnom hranom koja će nam dati potrebnu snagu za izgradnju zajedništva, očuvanje i razvijanje darovanih prirodnih bogatstva. Lijepo je da pritom, poput prave svadbene svečanosti, odzvanja radost. Neka ta radost bude i zahvala za život, kako nas ljudi, tako prekrasnog prirodnog bogatstva, ponajprije Gospodinu, a onda i svakom čovjeku s kojim se u zajedništvu radost ostvaruje i umnaža.

A sveti Josip zaštitnik naše lijepe Domovine Hrvatske, koju ste u Domovinskom ratu među prvima upravo vi lovci sa svojim lovačkim puškama branili, neka podari cijeloj našoj Domovini, svim njenim žiteljima, cijelokupnoj njenoj ljepoti još duga vremena otkrivanja bogatstva čovjeka i prirode, Hrvata i Domovine, stanovnika lijepe naše Hrvatske. 

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri