Nedjeljna čitanja

21. nedjelja kroz godinu

  Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Lk 13, 22-30 U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: »Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju?« A on im reče: »Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći.

U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: »Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju?« A on im reče: »Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći.

Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ’Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgovoriti: ’Ne znam vas odakle ste!’ Tada ćete početi govoriti: ’Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!’ A on će vam reći: ’Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!’

Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ugledate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.«

Riječ Gospodnja.

Susreo sam se s negdašnjim studenskim kolegom, nakon duljeg vremena. Bio je to dragi susret. Uz uobičajeni pozdrav, prije nego što sam mogao išta kazati on je ustvrdio: "Dobro izgledaš, dobro ti je zar ne!" Iako sam znao pri takvim susretima iznositi teškoće iz svog života: nerazumijevanja ljudi, pretpostavljenih, povjerenih, najbliži, ovakav pristup zatvorio je moja usta. Kada bolje razmislim uistinu mi je dobro. Tako i jest. Svjestan sam da uvijek može bolje, ali sam svjestan isto tako da smo skloni vlastitom samosažalijevanju, uveličavati nedostatke i nesavršenost bližnjih itd., ne bi li, predstavljajući se kao patnici, nekako opravdali naše nesavršenosti i sebi osigurali veće razumijevanje ljudi oko nas.

Ako pak i naša trenutna situacija stvarno nije zavidna, ako stvarno nosimo križ, koji pritišće, boli i stvara nove rane, kao kršćani trebamo češće ponavljati gore zapisanu Kristovu rečenicu: Borite se da uđete na uska vrata. Uska vrata znače napor nasuprot komociji, trpljenje nasuprot uživanju, žrtvu nasuprot lagodnom životu. Sve su to vrata kroz koja ulazimo u nebu. Nemojmo zaboraviti: Krist nas je spasio smrću na križu, nakon koje je osvanulo uskrsno jutro!

Prihvaćanjem trpljenja – križa kao sredstvom spasenja otklanjamo nepotrebno sažalijevanje te postajemo kristoliki – sličniji Kristu!

 

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata