Nedjeljna čitanja

14. nedjelja kroz godinu

Počinut će na njemu mir vaš. Lk 10, 1-12.17-20 U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove.

 

U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ’Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.«

»Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: 'Približilo vam se kraljevstvo Božje!' A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: 'I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!' Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.«

Vratiše se zatim sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.«

Riječ Gospodnja.

Danas u našem gradu Karlovcu vlč. Marinko slavi mladu misu, svečano misno slavlje s narodom i za narod od koga je uzet i kome je darovana od Boga.

A gore prezentirano Evanđelje sve nas potiče na molitvu za radnike na njivi Gospodnjoj. Svećenik je poseban radnik na njivi Gospodnjoj. Mlada misa je zapravo slavlje radosti zbog novog svećenika koje u sebi osim samog slavlja sadrži i sakramentalno uprisutnjenje živoga Boga pod prilikama kruha i vina. Novog Gospodnjeg radnika.

Svećenik je Božji dar narodu i čovjekov odaziv Božjem pozivu ohrabren brojnim molitvama znanih i neznanih molitelja. U otajstvu svećeništva ostvaruje se dijalog Boga i čovjeka. Zato jer nam Bog kroz nekoga od nas na nama razumljiv način progovara.

Na dijalog s Bogom pozvan je svaki čovjek. Ne mora svaki čovjek biti svećenik da bi se susretao s Bogom, no Bog mu se želi približiti kroz otajstvo sakramenta koje posreduje sakramentom svećeništva. O tome nam progovara Isus u gornjem tekstu. Bog, jer mu je stalo do ljudi, šalje svoje glasnike, navjestitelje, donositelje milosti i blagoslova. Svakom je čovjeku dano birati hoće li Božji dar prihvatiti, otvoriti i upotrijebiti ili odbaciti.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu