Nedjeljna čitanja

11. nedjelja kroz godinu

Oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Lk 7, 11-17 U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.

 

U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.

Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.« Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj da i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«

Riječ Gospodnja.

Na toliko mjesta u Evanđeljima možemo primijetiti da Isus ide ususret različitim ljudima, ne bira društvo. Većinom se druži sa jednostavnim ljudima koje tadašnji uglednici smatraju grešničkom masom. Često mu ugledni Židovi prigovaraju da "blaguje s grešnicima". Današnje Evanđelja moglo bi nas iznenaditi. Isus ulazi u kuću jednog uglednika i tu se događa dvostruki susret; Prvo sa ženomkoja bijaše grešnica u gradu. Kajući se za svoje grijehe iskazuje Isusu počast, suzama mu pere noge, a kosom briše i dobiva od Isusa oproštenje. Drugi susret je sa tim uglednikom. Uglednik u sebi osuđuje Isusa kad razmišlja; Kad bi ovaj bio prorok, znao bi tko i kakva je to žena. Tada Isus pokazuje svoju božansku moć! Oprašta grešnici, a uglednika blago, ali razumljivo prekorava. Ako se ugledamo u ženu te s kajanjem i vjerom dolazimo Isusu dobivamo oproštenje, ako s osuđivanjem poput uglednika mudrujemo čuti ćemo prijekor!

Čitaj dalje

Molitveni hod Gradu za rođendani Karlovčanima na blagoslov

Župni listić 14. nedjelja kroz godinu 7.7.2024.

Novi broj Glasnika svetog Josipa