Nedjeljna čitanja

10. nedjelja kroz godinu

Mladiću, kažem ti, ustani! Lk 7, 11-17 U ono vrijeme: Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada. Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: »Ne plači!«

 

U ono vrijeme: Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada. Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: »Ne plači!« Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: »Mladiću, kažem ti, ustani!« I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci. Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: »Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!« I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici.

Riječ Gospodnja.

Ako pozorno pratimo Isusova čuda onda lako možemo uočit da Isus čini čudo u nečiju vjeru. Pri susretu Isusa s pogrebnom povorkom koja nosi mladića, sina jedinca majke udovice Evanđelisti nisu zabilježili svjedočenje vjere nikoga u blizini. Ipak Isus čini čudo. Možemo zaključiti da to čini na temelju vlastite vjere. A glavni motivi mu je pomoć majci, majci udovici. To je samo još jedan dokaz kako se Bog brine za nezbrinute, nezaštićene. Da bismo to mogli razumjeti, važno je ukazati na činjenicu kako je žena bez muškaraca bila nezaštićena u onom društvu. Osobito je to činjenica u ovoj situaciji kad je već izgubila muža, a sada joj je preminuo i sin jedinac. Vidjevši sve to Bog se nad njom sažalio.

Mogao bi se čovjek pitati, zašto je Bog uopće dopustio da postane udovica, te da joj umre sin jedinac? To nije ispravno pitanje. Istina, Bog jest gospodar i smrti, ali je tvorac zakona i reda, te darivatelj slobodne volje svakom čovjeku. Teškoće koje doživljavamo u svojem životu, nisu plod Božje nebrige već našeg otuđenja od Boga, neodgovornog življenja, nepoštivanja Božjeg zakona. Takvo neodgovorno življenje često ima za posljedicu stradavanja nevinih i obavijanje tugom i boli ne samo aktere i oni iz neposredne blizine već i one daljnje. Dakle, što je uzrok smrti muža i sina možemo samo nagađati. Bog svakako nije.

Bogu je stalo do svakoga od nas i želi pomoći u nevolji. Uskrsnuće sina jedinca majke udovice najbolji je dokaz tome. Ne plači čovječe Bog te ljubi!

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.