Nedjeljna čitanja

30. nedjelja kroz godinu

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga. Mt 22, 34-40 Nije uvijek jednostavno ljubiti Boga kojega ne možemo dodirnuti svojim rukama i vidjeti zemaljskim očima. Predlažem da ove Kristove zapovijed ljubavi razmotrio od posljednje poruke. Ljubiti samoga sebe.

 

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«
Riječ Gospodnja

Nije uvijek jednostavno ljubiti Boga kojega ne možemo dodirnuti svojim rukama i vidjeti zemaljskim očima. Predlažem da ove  Kristove  zapovijed ljubavi razmotrio od posljednje poruke. Ljubiti samoga sebe. Uistinu čovjek ljubi samoga sebe onda kada je otvoren isitni. A istina je ova. Nitko od nas nije savršen  kao što  nitko od nas nije bez kvaliteta. Nadalje, svatko od nas voli čuti pohvale za vlastite uspjehe isto tako voli osjetiti razumijevanje za nedostatke i pogreške.  Ljubav prema sebi samome znači priznati uspjehe i zahvaliti Bogu što se dobro kroz me ne ostvaruje, ali isto tako biti svjestan vlastiti nedostataka i nesavršenosti. Kao što svaki od nas voli  osjetiti,  čuti,  doživjeti  pohvalu  za  učinjeno  dobro  isto  to  tako  voli  i  naš bližnji. Nadalje, kao što svaki do nas voli osjetiti, čuti, doživjeti razu mijevanje za neuspjeh,  pogrješku,  grijeh  isto  to  tako  voli  i  naš  bližnji.  Činimo  to  svojim bližnjima,  pohvalimo ih za dobro i imajmo razumijevanje za pogrješke,  upravo u tome se očituje ljubav prema svome bližnjemu. Ujedno se na taj način stavljamo u službu širenja dobra. To ne znači da ne vidimo pogrješke i teškoće, baš suprotno, već  nastojanjem  oko  dobroga  i  pozitivnog  bivamo  promicatelji  dobrote.  Ako  to uspijemo onda se više ne  trebamo bojati volimo li Boga, jer svako dobro od njega dolazi.  Njega  treba  samo  zamoliti  da  nam  u  tom  djelovanju  bude  od  pomoći  i inspiracija. Prisjetimo se  samo kako je podizao grješnike, nije ih osuđivao nego im opraštao i prepoznavao u njima ono dobro. Onaj koji ljubi Boga ne može ne voljeti čovjeka.

 

 

Čitaj dalje

Misa zahvalnica Zaštitniku Hrvatske

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže