Nedjeljna čitanja

9. nedjelja kroz godinu

Ni u Izraelu ne nađoh tolike vjere. Iv 16, 12-15 U ono vrijeme: Pošto Isus dovrši sve svoje besjede narodu, uđe u Kafarnaum. Nekomu satniku bijaše bolestan sluga, samo što ne izdahnu, a bijaše mu veoma drag. Kad je satnik čuo za Isusa, posla k njemu starješine židovske moleći ga da dođe i ozdravi mu slugu.

 

U ono vrijeme: Pošto Isus dovrši sve svoje besjede narodu, uđe u Kafarnaum. Nekomu satniku bijaše bolestan sluga, samo što ne izdahnu, a bijaše mu veoma drag. Kad je satnik čuo za Isusa, posla k njemu starješine židovske moleći ga da dođe i ozdravi mu slugu. Kad oni dođoše Isusu, usrdno ga moljahu: »Dostojan je da mu to učiniš jer voli naš narod, i sinagogu nam je sagradio.« Isus se uputi s njima. I kad bijaše već kući nadomak, posla satnik prijatelje s porukom: »Gospodine, ne muči se. Nisam dostojan da uđeš pod krov moj. Zato se i ne smatrah dostojnim doći k tebi. Nego – reci riječ da ozdravi sluga moj. Ta i ja, premda sam vlasti podređen, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi' – i ode, drugomu: 'Dođi' – i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' – i učini.«

Čuvši to, zadivi se Isus pa se okrenu mnoštvu koje je išlo za njim i reče: »Kažem vam, ni u Izraelu ne nađoh tolike vjere.«

Kad se oni koji su bili poslani vratiše kući, nađoše slugu zdrava.

Riječ Gospodnja.

Prilazi mi mali Borna (1. ili 2. razred osnovne škole) i pita koji sam ja horoskopski znak. Odgovaram mu kako ne vjerujem u horoskop. U tom trenutku baš i nije bio zadovoljan mojim odgovorom i odjuri svojim malim biciklom niz Boškovićevu ulicu. Kroz nekoliko minuta eto ga opet: "Ej velečasni, onda neću ni ja više vjerovat u horoskope, pa valjda ste vi pametniji, ja ću rađe vama vjerovat!" i odjuri ponovno na svom biciklu niz ulicu. Priznajem mali me Borna poučio. Svećeniku bi se trebalo vjerovat. Poučio me je da je biti svećenik i obveza. Hvala ti mali Borna i preporučam se u tvoje djetinje i iskrene molitve.

Nije li se nešto slično dogodilo i rimskom satniku? Zar će jedan moćan Rimljanin povjerovati u nekog učitelja potlačenog naroda? Osjetio je satnik da je Bog iznad ljudskih moćnika i nemoćnika. Satnik je dobar čovjek, kao dobar čovjek nije ugnjetavao pokorene Izraelce već im je htio biti od pomoći. Svoju vlast doživio je kao služenje, zato je i mogao u Isusu prepoznati osobu koja može izliječiti bolesnog mu slugu.

Borna je u meni prepoznao osobu koja nešto zna, no je li to zbog moje službe ili osobnosti? Molim te Bože da moja osobnost bude dostojna službe – poslanja i darovanog djetetova povjerenja.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.