Nedjeljna čitanja

7. Uskrsna nedjelja

Neka budu savršeno jedno! Iv 17, 20-26 U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: "Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao."

 

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se:

"Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.

Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.

Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima – i ja u njima."

Riječ Gospodnja.

"Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene"Lijepa je ova Isusova molitva. Zavolio je Isus svoje učenike, stoga je za njih molio. Vjerujem da ste imali prilike doživjeti kako malo dijete moli za vas ili za nekoga tko mu je važan, a da nisu u najbližem rodbinskim vezama. Draga je ta djetetova molitva, topla, onako djetinje iskrena, a onda i snažna kod Boga. Na isti način Isus moli za nas. Ne samo za one koje trenutno vidi pored sebe, nego i za sve nas koji smo na temelju riječi apostola koji preniješe vjeru svojim učenicima, a učenici svojim učenicima i sve tako da nas koji na temelju predane vjere povjerovasmo da je Isus Bog. Dakle, i na nas je Isus mislio!

Ta mi spoznaja ispunjava srce radošću, onom radošću i veselim titrajem srca kao kada mi netko od braće objavi kako njihov malo dijete (moj nećak ili nećakinja) u molitvi prije spavanja uz nabrajanje tate i mame, djeda i bake, tete u vrtiću, spomene i moje ime.

Ili možda ona usporedba kada neka moćna osoba u nekom razgovoru i traženju pogodne osobe za važnu službu spomene moje ime i preporuči me.

Na takav način, još snažnije, Isus preporučuje tvoje i moje ime Ocu nebeskom.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.