Nedjeljna čitanja

6. Uskrsna nedjelja

Duh Sveti dozivat će vam u pamet sve što vam ja rekoh. Iv 14, 23-29 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama."

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.

To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ’Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.«

Riječ Gospodnja.

: Kroz čitanja pratimo uskrsloga Isusa koji uvjerava svoje učenike da prihvate činjenicu njegova uskrsnuća, da tu istinu dalje šire, da propovijedaju sve ono čemu su bili svjedoci. Polagano ih priprema za svoj odlazak u nebesku slavu "k Ocu svome i Ocu našemu". Tijekom opraštanja naglašava svojim učenicima potrebu ljubavi prema nebeskom Ocu, prema sebi i međusobno. Tema ljubavi danas je toliko prisutna u našem društvu, ali tako često potpuno krivo shvaćena. Isus kada govori o ljubavi on ju povezuje sa žrtvom, darivanjem, praštanjem. Sv. Pavao je u svom Hvalospjevu ljubavi jako dobro razumio osobine ljubavi kad govori; ne traži svoje, svemu se nada, sve podnosi… Ljubav u Isusovom smislu pretpostavlja žrtvovati se, darivati se osobi koju ljubimo. "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ" Ljubiti Isusa, slušati i čuvati njegovu riječ nije nimalo lako! Pogledajmo svijet današnjice gdje prevladava: ugoda, uspjeh, pohota, pobjeda po svaku cijenu, karijera, razuzdana mladost, grešna zabava i to je najvažnije za brojne ljude današnjice. U svim tim stvarima nikako ne mogu čuti Isusovu riječ, a kamoli osjetiti Isusovu ljubav. Ako dopustimo da u nama zavladaju samo materijalne stvari i zemaljski stvari nećemo osjetiti ono što Isus obećava onima koji u njega vjeruju i njega ljube, a to je djelovanje Duha Svetoga – Branitelja i kao plod Duha: mir koji ovaj svijet ne može dati! Duh Sveti koji silazi na one koji slušaju Isusovu riječ čini u njima čudesna djela. Od uplašenih apostola učinio je hrabre propovjednike. Od nas može učiniti Isusove ljubljene učenike.

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata