Nedjeljna čitanja

2. korizmena nedjelja

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni. Lk 4, 1-13 U one dane: Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista.I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija.

 

U one dane: Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista.

I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji.« Nije znao što govori.

Dok je on to govorio, pojavi se oblak i zasjeni ih. Ušavši u oblak, oni se prestrašiše. A glas se začu iz oblaka: »Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!« I upravo kad se začu glas, osta Isus sam. Oni su šutjeli i nikomu onih dana nisu kazivali što su vidjeli.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje o Isusovu "preobraženju" čita se nekoliko puta tijekom crkvene godine. Sigurno ne bez razloga, ali u korizmi ima posebni težinu. Usudio bi se reći da je današnje evanđelje poput romana s ključem. Iza svake rečenice može se čitati nešto više nego što samo izgovorene tj. pročitane riječi znače. Isus odabire apostole koji će svjedočiti njegovo božansko lice. Petar, vođa apostola, stijena na kojoj Krist gradi Crkvu, Ivan, najmlađi ali i najvjerniji, jedini je on od apostola bio pod križem i Jakov, povijest Crkve ga pamti kao revnoga, ustrajnoga i odlučnog. Pred tom trojicom Crkve, koju nazivamo i Novi Izrael Isus se na gori Tabor preobražava; izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista. Njima se pridružuju velikani Izraela; Mojsije, primatelj Zakona- Tore i Ilija, prorok koji je Izrael očuvao od krivoboštva pa i oni svjedoče Isusovo božanstvo. Poruka je jasna Mojsijev Zakon, Ilijina proročanstva i vjera Isusovih učenika svjedoci su da je Isus obećani Mesija, Pomazanik, Spasitelj. Ujedno to preobraženje treba ojačati Isusove učenike u trenutku krize. Upravo tada se trebaju sjetiti da Onaj koji nosi križ, Onaj koji trpi poniženje i sramotu, da onaj koji umire na križu nije samo čovjek već i Bog, za kojeg valja živjeti, koga treba propovijedati prema Zakonu i prorocima i za njega valja trpjeti. On je istina, put i život svakoga od nas!

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri