Nedjeljna čitanja

5. nedjelja kroz godinu

Oni ostaviše sve i pođoše za njim. Lk 5, 1-11 U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

 

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje donosi jedan božansko – ljudski govor. Petar je s Isusom puno toga proživio i Isus ga je postavio za prvaka apostola no bez obzira što je Petar osoba vrijedna divljenja usudio bi se reći da je on klasični vjernik. Nakon noći u ribolovu Šimun-Petar sluša Isusov govor. Isus ulazi u njegovu lađu, u njegov život i traži da ponovno krene u ribolov. Petar kao iskusan ribar ljudskom logikom govori: "Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo." To su riječi ljudske logike, ali onda slijedi riječi vjere: … "na tvoju riječ bacit ću mreže." Slijedi i Božji odgovor – čudo: "uhvatiše veoma mnogo riba." Čovjek često pokušava svojim ljudskim silama i svojom ljudskom logikom učiniti velike stvari i jednostavno ne uspijeva ma koliko se trudio i upravo tada potrebno je "na Isusovu riječ" sa povjerenjem opet krenuti u život i prihvatiti Božje vodstvo. Budite uvjereni dogodit će se čudesne stvari! Petar nakon čudesnog ribolova progovara: "Odlazi od mene ta grešan sam čovjek". Opet ljudski govor! Slijedi i Božji odgovor: "Ne boj se odsad ćeš loviti ljude" Koliko puta kad prepoznajemo Božju blizinu osjetimo i svoju grešnost, ali ne zaboravimo da nas takve kakvi jesmo Bog želi i šalje da svjedočimo njegovu riječ.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.