Nedjeljna čitanja

1. ned. po Božiću

Roditelji nađoše Isusa posred učitelja. Lk 1, 39-45 Roditelji su Isusovi svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad mu bijaše dvanaest godina, uzidoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni daje među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga.

 

Roditelji su Isusovi svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad mu bijaše dvanaest godina, uzidoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni daje među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga.

Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mije biti u onome stoje Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče.I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu. A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.

Riječ Gospodnja.

Običaj je u katoličkoj Crkvi da se prve nedjelje nakon Božića slavi blagdan Sv. Obitelji. Tim blagdanom prije svega zagledani smo u svetu nazaretsku obitelj, Isusa, Mariju i Josipa. Sa nostalgijom se sjećam vremena kada sam blagoslivljajući kuće u brojnim kućama vidio sliku Sv. Obitelji. Danas je to rijetkost. Ovim blagdanom želi se i naglasiti važnost i naših obitelj za život Crkve, naše domovine i svake osobe. Obitelj je temelj svakoga društva, obitelj je stup svake osobe, obitelj je rasadnik kreposti, obitelj je Crkva u malom. Po obiteljima dižemo ili uništavamo naše društvo i našu Crkvu. Tek u brojnim životnim teškoćama može se vidjeti vrijednost obitelji. Svjedoci smo da one obitelji iz našeg djetinjstva sve više nestaju. Tko si još može priuštiti i tko još uopće želi obitelj iz našeg djetinjstva. Otac je radio i privređivao za svoju obitelj i budno pazio na vjerski i moralni odgoj djece. Majka je ostajala kod kuće i odgajala djecu te se brinula za " tri ćoška kuče"vodila domaćinstvo. Obitelji su bile brojne i za sve životne odluke pitalo se roditelje. Mislim da je taj oblik obitelji u nestajanju. Znao se određeni red. Sada sve više mladih nepripravnih i iz krivih motiva zasnivaju obitelj i grade svoje zajedništvo na krivim temeljima stoga ne čudi da su rastave česte, a djeca rijetka. Neka nam Sv. Obitelj  ponovno postane uzor.

 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora