Nedjeljna čitanja

2. ned. došašća

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje. Lk 3, 1-6 Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe, dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji.

 

Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe, dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. On obiđe svu okolicu jordansku propovijedajući obraćeničko krštenje na otpuštenje grijeha kao što je pisano u Knjizi besjeda Izaije proroka:

»Glas viče u pustinji:

’Pripravite put Gospodinu,poravnite mu staze!

Svaka dolina neka se ispuni,svaka gora i brežuljak neka se slegne!Što je krivudavo, neka se izravna,a hrapavi putovi neka se izglade!

I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.

Riječ Gospodnja.

Kada pozornije čitam prve retke gore ponuđenog evanđeoskog teksta primjećujem kako se zapisničar ovih svetih redaka trudio svoj zapis staviti u povijesni kontekst. Odnosno, čitatelju kasnijih vremena posvjedočiti vjerodostojnost zapisanog, nadalje posvjedočiti kako se baš u to vrijeme dogodilo nešto veliko – veličanstveno.

Opisani događaj ostvaren u ono vrijeme uistinu jest velik i veličanstven jer ima odraze do naših dana, što potvrđuje i vjerodostojnost zapisanog. Osim konkretnih posljedica (ova predbožićna "strka" ili radost bila u svjetovnom ili našem vjerničkom svijetu, najbolji je jamac vjerodostojnosti dogođenog događaja prije 2000 godina. No, taj veliki događaj, opisan u gore spomenutim retcima ima i poruku, smjernice, rješenja (ne znam koji bi još pojam upotrijebio) za život današnjice i to za svakog čovjeka, zapravo za one koji žele poslušati.

Baš poput onog (gore opisanog) vremena i našem vremenu dolazi Riječ Božja. Osim moćnih ljudi i naše vrijeme poznaje jake i velike osobe: Ivan Pavao II, Majka Terezij, pater Pio, Alojzije Stepinac, Klara Luce Badano, Drinske mučenice, itd…. Poput Ivana Krstitelja svi oni, svaki na svoj način, ili nama ponaosob, na nama razumljiv način daju lijepe savjete kako bi vidjeli spasenje Božje. No, neki su Ivana smatrali prorokom, neki su ga poslušali, neki su ga smatrali luđakom, a neki su ga dali i ubiti. U kojima se od ovih prepoznajemo u odnosu na Ivane (donositelje Riječi Božje) naših dana?

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu