Nedjeljna čitanja

33. nedjelja kroz godinu

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra. Mk 13, 24-32 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati.Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom.«

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati.

Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom.I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba.

A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.«

 Riječ Gospodnja.

Što se više približavamo kraju crkvene godine Evanđelja pred nas donose ozbiljnije teme. O Kraljevstvu Božjem, o najvažnijim stvarima u životu, o Božjem pozivu… Sve češće, na različite načine čuje se tema o posljednjem sudu! Svatko od nas kad čuje riječ sud osjeća neugodu. Izraelski narod imao je o tom sudu svoje mišljenje. Na tom sudu Blagoslovljeni trebao je sve neprijatelje Izraela kazniti, a izabrani narod nagraditi, ali Evanđelja govore još više! Evanđelja govore o posljednjem sudu kao o velikom okupljanju " što ga nitko ne mogaše izbrojati iz svakog naroda, puka i jezika i velikom milosrđu! Možda bi se netko od nas prestrašio tog posljednjeg suda kada "sve će tajne biti znane, sve grehote pokarane. Što ću tada govorit, kome ću se zagovorit?" Bogu nitko nije suvišan niti nepotreban. Sam Spasitelj svijeta na nekoliko mjesta jasno je rekao da Bog hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznajna istine jer Spasitelj svijeta je Istina, Put i Život. Veliki vjerski pisac prvih kršćanskih vremena Origen tvrdio je da će Bog sve što je stvorio i sebi privesti! U naše se vrijeme, na žalost, o posljednjim stvarima jako malo misli! Nije svejedno kako ćemo proći na Božjem posljednjem sudu, ali znajući da nas Blagoslovljeni neizmjerno voli " da je i Sin svoga dao za nas nemajmo straha već mu uzvratimo povjerenje i ljubav. Na Svetkovinu Svih svetih slušali smo Ustav Božjeg Kraljevstva. Blaženstva! Uvjeren sam da ako ih budemo vršili ne riječima već djelima možemo na posljednjem sudu gdje će se pred Isusom pokloniti svako koljeno čuti one riječi koje želim svakom vjerniku da čuje : "Dođite k meni svi izmoreni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti.

 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora