Nedjeljna čitanja

Svi sveti

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima. Mt 5, 1-12a U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati: »Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago ožalošćenima: oni će se utješiti! Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!«

 

Uono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici.

On progovori i stane ih naučavati:

»Blago siromasima duhom:

njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!

Ta progonili su tako proroke prije vas!«

 Riječ Gospodnja.

Osnovna tema Isusova propovijedanja bilo je kraljevstvo nebesko. Kakvo je to kraljevstvo? To je kraljevstvo:"vječno i sveopće kraljevstvo, istine i života, svetosti i milosti, pravde ljubavi i mira". Svaka država ima zakone, pa i Božje kraljevstvo. Blaženstva iz današnjeg Evanđelja Ustav su Božjeg kraljevstva! Kada ih slušamo zvuče čudno, čak nepoželjno! Tko od nas želi biti siromašan,tužan, gladan i žedan pravednosti… Upravo se u tim blaženstvima u tom  " Ustavu" Božjeg kraljevstva pokazuje ono što se na brojnim mjestima u Sv. Pismu  govori: "Božji puti nisu i naši puti" Bog razmišlja drugačije od čovjeka!  Čovjek teži za vanjskim i zemaljskim, a Bog proniće " srca i bubrege", gleda na nutrinu. Tijekom povijesti postojali su, a i danas postoje ljudi kojima je nebesko bilo važnije od zemaljskog. Mi ih nazivamo sveci. Danas ih se sjećamo i molimo ih da nas i naše pokojne zagovaraju pred Bogom da se okupimo u Božjem kraljevstvu.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.