Nedjeljna čitanja

6. vazmena nedjelja

Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje. Iv 15, 9-17 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj.

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.«

Riječ Gospodnja.

Što to znači ostati u Kristovoj ljubavi? Odgovor na to pitanje najbolje je potražiti promatrajući Krista na križu.

Nedavno sam na televiziji gledao dokumentarnu emisiju o jednoj arhitektici u nekoj skandinavskoj zemlji koja je htjela prezentirati njen stilu uređivanja prostora. Autori emisije pokušali su prezentirati njezin rad prikazujući njezinu kuću. Negdje u sredini kuće na zidu postavila je raspelo, uz obrazloženje kako nije vjernica, ali činjenica da je netko htio biti razapet za cijeli svijet ne ostavlja je ravnodušnom, te je stoga htjela imati lik Krista u svojem obitavalištu. Zanimljivo kako ljudi koji nisu upoznali Krista cijene njegovu žrtvu više nego oni koji se nazivaju njegovim učenicima.

Ostati u Kristovoj ljubavi, znači biti dionik božanske ljubavi i svega onoga što ona sa sobom nosi. A donosi život i to u izobilju. Onaj uskrsli život, nakon kojega nema više smrti, ni boli, ni strah.

Nadalje, biti u Kristovoj ljubavi znači dozvoliti i djelovati da se kroz mene, ljubav darovana na križu, rasipa po ljudima s kojima se susrećem.

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri