Nedjeljna čitanja

5. vazmena nedjelja

Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Iv 15, 1-8 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama.

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.

Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«

Riječ Gospodnja.

Kao što loza ne može donijeti roda bez trsa, tako ni ljudski život nema vrijednosti bez Boga. Ovu Isusovu sliku/prispodobu možemo danas prevesti na sve tehničke uređaje koje koristimo. Mi možemo staviti sasvim ispravnu žarulju u njeno grlo na lusteru, ali ako nema električne energije, žarulja neće svijetliti. Mobiteli kojima se koristimo, imaju bateriju koju treba uvijek iznova puniti, automobile možemo voziti jedino ako u njima ima goriva. Nemoguće je da bilo koja stvar ili bilo koje biće vječno radi bez izvora svoje snage. Čovjek bez Boga je kao otkinuta grana sa stabla, kao televizor bez struje, ne koristi više ničemu.

Isus nam govori: "Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda." Isus nas povezuje s Bogom jer je on sam Sin Božji, jedno s Bogom i on želi da u njemu i s njime donosimo obilje dobrih plodova: plodova vjernosti, ljubaznosti, darežljivosti, ljubavi. Ne možemo to sami i zato danas i ubuduće ostajemo uz Isusa Krista, kod njega punimo svoje baterije, od njega primamo božansku hranu za dobro svijeta i za život vječni, plod uskrsnuća koji u Kristu i mi možemo donositi.

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar