Nedjeljna čitanja

4. vazmena nedjelja

Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Iv 10, 11-18 U ono vrijeme: Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca.

 

U ono vrijeme: Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«

Riječ Gospodnja.

"Dok me straši ono što sam vama, ipak me tješi ono što sam s vama. Jer sam vama biskup, a s vama sam kršćanin. Ono je ime službe, ovo je ime milosti; ono je ime pogibli, a ovo spasenja." Tu važnost kršćanske jednakosti i dostojanstva lijepo nam je izrazio sv. Augustin u  svojoj propovijedi.

Dodajem ovome sjećanje na svoje svećeničko ređenje, te riječi koje je Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, moj reditelj uputio roditeljima i rodbini nas mladomisnika. Tom je prigodom kazao: "Svećenik moli za svoj narod, prikazuje svetu misu, vrši sakramente, ponire u adoraciju, moli časoslov. Ako svećenik moli za svoj narod, onda ima pravo očekivati i da njegov narod moli za njega. Stoga molite za svoje svećenike i ove koji su tek ređeni i one koje susrećete na svojim životnim putevima."

Potaknut mislima svetog Augustina i našeg dragog kardinala Kuharića obraćam se vama dragi naši vjernici da budemo ujedinjeni u molitvi. Molimo jedni za druge da i jedni i drugi imamo potrebnu duhovnu snagu za službe koje je Gospodin pripravio za nas.

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar