Nedjeljna čitanja

3. vazmena nedjelja

Trebalo je da Krist sve to pretrpi i treći dan uskrsne od mrtvih. Lk 24, 35-48 U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha.

 

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«

Riječ Gospodnja.

Predraga braćo,vi ste svjedoci da je Isus živ. Isus je poučio apostole o Božjem planu spasenja, da je trebalo da trpi, umre i da treći dan uskrsne od mrtvih. Svi mi koji to vjerujemo, Božji smo svjedoci.

Zašto uopće vjerujemo? Zbog krštenja? Po sakramentu krštenja postajemo članovi Crkve, zajednice Isusovih vjernika, ali krštenju su tek vrata, a ne razlog vjere. Možda zato što to piše u Bibliji? Biblija je puna vjerskih tvrdnji o uskrsnuću, ali te riječi nisu dovoljne bez živog dokaza, bez svjedoka vjere.

Naša se vjera najviše jača na svjedočanstvu vjere koje primamo od drugih ljudi, koje smo primili od svojih roditelja, od svećenika, od prijatelja. I niti jedan drugi dokaz nije snažan kao što je to iskren, odgovoran i vjernički zreo život kršćanskog brata ili sestre.

Zato bodrimo u vjeri jedni druge. Priča o Isusu bi postala samo priča, kad ne bi bilo ljudi koji mu povjeravaju svoje živote i koji žive bez straha pred smrću jer znaju da je njihov spasitelj jači od smrti te da s njime pobjeđuju svijet.

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar