Nedjeljna čitanja

3. korizmena nedjelja

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići. Iv 2, 13-25 Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima.

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.« Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za dom tvoj.

Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: »Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?« Odgovori im Isus: »Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.« Rekoše mu nato Židovi: »Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?« No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.

Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.

 Riječ Gospodnja.

Isus je Mesija, ali nije onakav Mesija kakvog su ljudi očekivali. U današnjem evanđelju imamo pred sobom ljutitog Isusa, Isusa koji radi nered u hramu, tjera iz njega ljude, baca njihove stvari i viče: "Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku." Potom je u raspravi sa Židovima posvjedočio da je njegovo tijelo pravi hram Božji koji će oni razvaliti, ali će ga Isus u tri dana podići: time je nagovijestio svoju smrt i uskrsnuće od mrtvih. Ali prije svega, dao je prisutnima pouku o nepoštivanju hrama Božjega.

Istjerivanjem trgovaca, Isus na snažan način poručuje da hram nije ničija poslovnica, nego mjesto susreta s Bogom i kuća njegova Oca. Hram za nas kršćane je crkva: ona je posvećeno mjesto Božje prisutnosti i susreta s ljudima.

Kada smo u crkvi – kući Božjoj, mi sami postajemo Crkva pisana velikim slovom, postajemo hram Božji – ispunjeni Duhom Božjim suobličujemo se Isusu Kristu i postajemo djeca Boga Oca.

Čitaj dalje

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov