Nedjeljna čitanja

2. korizmena nedjelja

Ovo je Sin moj ljubljeni. Mk 9, 2-10 U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti.

U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.

Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustati«. Riječ Gospodnja.

Pred nama je svetkovina svetog Josipa u čijem se Nacionalnom svetištu nalazimo. Dolazi nam kardinal Josip Bozanić, očekujemo i brojne druge hodočasnike i štovatelje svetog Josipa. Samoj svetkovini prethodi 9 srijeda iz velike pobožnosti od 19 srijeda, zatim trodnevnica. Potrebno je puno organizacijskih vještina kako bi sve bilo dobro, na duhovnu koristi i radost svakog hodočasnika kako onoga iz Karlovca tako i onoga iz udaljenih mjesta, skromnog hodočasnika i velikog kardinala. Kao župnik i rektor Svetišta priznajem da me malo strah kako će sve to biti. U želji da sve dobro "posložimo" i sam bi htio otići na samotno mjesto, sve domisliti i onda krenuti u ostvarenje. Nije dobra usporedba, ali vjerujem da će nam pomoći kako bismo razumjeli što je Isus učinio prije nego što je ušao u Jeruzalem i prije nego što je započela njegova Muka. Otišao je na samotno mjesto preobrazio se, odnosno posvijestio si od kuda dolazi i tko je zapravo on. Možemo slobodnije reći, napunio je baterije, kako bi mogao izdržati sve ono što stoji pred njim. Iako je stanje preobraženja, u društvu nebesnika njegovo stvarno stanje, a boravak na zemlji privremeno stanje, on se samo na kratko zadržava u preobraženju i vrača se u tešku (krvavu) stvarnost dok djelo Spasenja ne izvrši do kraja vlastite smrti, odnosno uskrsnuća. Sudjelovanje u misnom slavlju, u pobžnosti jest svojevrsno preobraženje koje nam daje snage za različite životne izazove. Meni, trenutno, za organizaciju svetkovine svetog Josipa, vama, pak, za svaku situaciju u vašem životu.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu