Nedjeljna čitanja

4. nedjelja došašća

Bogu ništa nije nemoguće Lk 1, 26-38 U ono vrijeme: Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!«

 

U ono vrijeme: Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.« Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

Riječ Gospodnja.

Razmišljajući o otajstvu navještenja primjećujemo dijalog između Božjeg poslanika i stvorenja. Anđeo Gabriel jasno iznosi Božju namisao, a Marija se o tome raspituje. Taj dijalog nam potvrđuje da se s Bogom možemo i smijemo razgovarat, možemo od njega tražiti pojašnjenja. Bog nije neki daleki Bog do kojega se ne može doprijeti, on je tu u našoj blizini i traži od nas suradnju za svoj "projekt spasenja". Istina taj njegov "projekt spasenja" jest prvenstveno namijenjen za naše dobro. Ali ipak to želi učinit s nama. U ovom slučaju s Djevicom Marijom. Na sličan način pristupa svakom čovjeku. Od svakog od nas traži suradnju za naše dobro. A naše prihvaćanje ostavlja pozitivne tragove dobrote ne samo u našim životima nego i u životima mnogih oko nas. Prisjetimo se sam blažene Majke Tereze. Stoga u ovih još nekoliko dana pripreme i iščekivanja dolaska Boga na naša vrata učinimo sve, i još malo više, kako bi naš život, volja i djelovanje bilo Boga dostojno.

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora