Nedjeljna čitanja

3. nedjelja kroz godinu

Danas se ispunilo ovo Pismo. Lk1,1-4;4,14-21 Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama – kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi – pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.

Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama – kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi – pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.

U ono vrijeme: Isus se u snazi Duha vrati u Galileju te glas o njemu puče po svoj okolici. I slavljen od sviju, naučavaše po njihovim sinagogama.

I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije. On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano:

»Duh Gospodnji na meni je

jer me pomaza!

On me posla blagovjesnikom biti siromasima,

proglasiti sužnjima oslobođenje,

vid slijepima,

na slobodu pustiti potlačene,

proglasiti godinu milosti Gospodnje.«

Tada savi knjigu, vrati je poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«
Riječ Gospodnja.

U naše su Svetište hodočastili sudionici planinarskog križnog puta. Bilo ih je oko 500-injak. Govorio sam im o svetom Josipu, te ispričao o nekim uslišanjima koja su se dogodila po zagovoru svetog Josipa. Osjetio sam njihovu pozornost i oduševljenost svetim Josipom. Oko oltara je bilo više svećenika. Među njima i naš susjedni župnik vlč. Duje. On je tada prvi put slušao o spomenutim uslišanjima. Na kraju mise mi je pristupio i zahvalio što sam to sve ispričao. Naravno, u njegovoj zahvalnosti se odražavala oduševljenost dobri Bogom koji po zagovoru svetog Josipa i danas čini divne stvari nama ljudima. Bila mi draga ta radost u prijateljevim i svećenikovim očima.

Sveti Luka, autor gore zapisanog teksta imao je potrebu nakon što je sve pomno ispitao ispripovjediti svom učeniku sve što je spoznao kako bi se i taj njegov učeni osvjedočio o pouzdanosti svega u čemu je poučen. Dakle kako bi mu potvrdio da sve ono o čemu je učio, a učio je o Isusu Kristu i njegovim djelima, stvarnost i istina.

Promatrajući brojna dobra djela u kojima se naš Bog tako snažno očituje i u ovo naše vrijeme poput svetog Luke imam potrebu govoriti i pisati.

Još nešto. Ne znamo točno tko je Teofil. Ali znamo što mu ime znači: "Bogoljub – ljubitelj Boga". Teofil već ima neku pouku o Bogu. Molim se da takvi budemo i mi, koji smo o Bogu već poučen i da ga poput Teofila ljubimo. 

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri