Nedjeljna čitanja

3. nedjelja došašća

Među vama stoji koga vi ne poznate. Iv 1, 6-8.19-28 Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu.

 

Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: "Tko si ti?", on prizna; ne zanijeka, nego prizna: "Ja nisam Krist." Upitaše ga nato: "Što dakle? ­Jesi li Ilija?" Odgovori: "Nisam." "Jesi li prorok?" Odgovori: "Ne." Tada mu rekoše: "Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?" On odgovori: "Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’ – kako reče prorok Izaija."

A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: "Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?" Ivan im odgovori: "Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući." To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio. 

Riječ Gospodnja.

Među vama stoji koga vi ne poznate! – Ova rečenica, koju je izgovorio Ivan Krstitelj, ima nam puno toga za reći. Židovi su čekali da Mesija dođe, a nisu znali da je već došao. To je tragedija i današnjega svijeta: trebamo Boga, on je među nama, ali ga ne prepoznajemo. Ivan Krstitelj govori nam o stvarnosti Kristove prisutnosti i njega u poniznosti predstavlja kao višeg od sebe.  – Ja nisam Krist – govori on – Nisam Ilija, nisam ni prorok, ja sam tek glas koji pripravlja put Kristu. Ivan Krstitelj nije nikakav vođa nego je sam učenik i sljedbenik Božji. Zato su oni koji su ga pitali ostali razočarani jer on nije bio onaj koga su tražili. Onaj kojega su tražili, premda je već među njima, njega nisu pronašli ni prepoznali. Ono što je bitno u Ivanovoj priči je da je on sreo Krista – Mesiju. Neka nama ovo vrijeme Božićnih blagdana bude poticaj da postanemo poput Ivana, radosni i ponizni službenici volje Božje, oni koji pripremaju pute Gospodnje. Vršeći tu službu vjerno, očima srca vidjeti ćemo i susresti Isusa i po njemu primiti Božji blagoslov i spasenje. 

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri