Nedjeljna čitanja

3. nedjelja došašća

  Među vama stoji koga vi ne poznate. Iv1,6-8.19-28 Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova.

Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist.« Upitaše ga nato: »Što dakle? -Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li prorok?« Odgovori: »Ne.« Tada mu rekoše: »Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« On odgovori:»Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’– kako reče prorok Izaija.«A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?« Ivan im odgovori: »Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.« To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.
Riječ Gospodnja.

Današnju treću nedjelju došašća prema početnim riječima bogoslužja: „ Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam radujte se! Gospodin je blizu!“ nazivamo i nedjelja Radujte se! Koji je razlog našoj radosti? Razlog vjerničke radosti najbolje donosi prorok Izaija koji govori u današnjem prvom čitanju: „…jer me Gospodin pomaza, posla me blagovjesnikom biti siromasima, iscijeliti srca slomljena, proglasiti slobodu…“ Zar sve to nije dostatan razlog za veselje! Današnjim rječnikom prevedeno: Bog nas bez obzira na naše slabosti ponovno odabire, da donosimo njegovu Radosnu vijest ljudima ovoga doba i ovoga mjesta. Bog nam želi naša često slomljena srca, zbog raznih životnih boli kao i otežale duše zbog brojnih slabosti i grijeha, opet izliječiti i ponovno nas uzeti za ljubljenu djecu. Bog nam želi donijeti pravednost koju On, kao jedini pravedni sudac može dati. On nas preko ovoga došašća i skorih božićnih blagdana iznova želi potaknuti da se u radosti odlučimo za njega, riješimo se grijeha, posebno preko sakramenta ispovjedi koji je sastavni dio priprave za Božić i tako iznova budemo ne samo učenici Kristovi već Njegova ljubljena djeca te subaštinici Onoga koga radosno molitvama, zornicama i pjesmom čekamo.  Ukratko Bog nam želi u bogoslužju Crkve i svojim sakramentima dati radost i mir. To je razlog našoj radosti koju nastojmo podijelit sa našom braćom i sestrama u vjeri.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.