Nedjeljna čitanja

25. nedjelja kroz godinu

  Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? Mt 20,1-16a »Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ’Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše.«

»Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ’Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ’Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ’Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ’Idite i vi u vinograd.` Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ’Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ’Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’ Nato on odgovori jednomu od njih: ’Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’ Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«
Riječ Gospodnja.

Ako gledamo samo financijski onda je upravitelj mogao nagraditi i one koji su podnijeli svu tegobu radnog dana i žegu. No, ipak ovdje nije riječi o zaposlenju odnosno zarađenoj dnevnici.

U Boga je drugačije računanje vremena nego u čovjeka, zapravo Bog je izvan vremena. On ne isplaćuje za odrađeno vrijeme, već za htijenje ulaska u Božji posao.

Ako se još uvijek ne možemo oteti računanju: Tko je više radio i kakva mu je plača? Pokušajmo se staviti u ulogu onih koji žele raditi, a nitko ih ne najmi, nitko ih ne želi zaposliti. Takvih je danas previše u našim okolinama. Nije li i to svojevrsna muka i napor. Oni nisu ležali u svom krevetu već su tražili posao – Božji posao. Lijepe li pouke! svaki onaj koji Boga traži, Bog će mu već jednom pokucati na vrata i pozvati ga k sebi te nagraditi i više nego što je zaslužio. 

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca