Nedjeljna čitanja

14. nedjelja kroz godinu

  Krotka sam i ponizna srca. Mt 11,25-30 U ono vrijeme reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.«

U ono vrijeme reče Isus:

»Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti. Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«
Riječ Gospodnja.

"Majo sutra imaš ispit ajde učiti" upozo-rava majka svoju kćer. "Ne brini se mama sve će biti dobro" odgovora joj Maja. "Kako će biti dobro ako se nisi spremila" ponavlja majka. "Ma ne brini se imam je iskustva s dragim Bogom. Ja ti se uvijek prije ispita pomoli i na kraju sve bude dobro", kroz osmijeh odgovara Maja te i svojoj majci izmami osmijeh radosti. Maja je ispite položila i postala magistar inženjer grafičke tehnologije.

Primjer drugi:Sjedi nas nekoliko za stolom. Naš je prijatelj u svoj tanjur natrpao mnoštvo hrane. Tanjur je ispunjen do posljednjeg dijela. "Tin kako to da jedeš tako puno, a mršaviji si od svih nas?" komentira jedan od sustolnika. "Vrlo jednostavno, prije svakog uzimanja jela prekrižim se." odgovara Tin. Tin je još uvijek vitkog izgleda, iako je od tog događaja prošlo više desetak godina.

Primjer treći: U petak popodne dočekao sam petnaestak sudionika Marijanskog zavjeta za Domovinu koji pješače više dana, neki i tjednima. Nakon večernje mise zapodjenuli smo razgovor. Jedan od sudionika mi je kazao kako je puno umoran iz vana ali smiren unutra.

Ovo su naoko maleni primjeri malenih ljudi.Svakog od njih poznajem i zahvaljujem Gospodinu što mi dade dar prepoznavanja Božjeg djelovanja u njihovom životu. Poznato mi je da je Maja redovito učila, ali s lakoćom davala ispite jer je uz učenje molila, da je svećenik Tin mogao obilno jesti jer je znao i postiti, te se uistinu prije svakog jela, zapravo prije svakog djela stavio pod Božju zaštitu znakom križa. Razumio sam izjavu hodočasnika branitelja koja je nakon više dana pješačenja tjelesno jako umoran, ali upravo u intenzivnoj molitvi i žrtvovatnju svoga tijela ponovno pronašao smisao svoje žrtve na bojištu za domovinu Hrvatsku i za svoju obitelj. Bog nam želi progovarati i u našoj redovitosti na jednostavan način. To razumiju samo malenima – ponizni!

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan