Nedjeljna čitanja

2. uskrsna nedjelja

  Nakon osam dana dođe Isus. Iv 20, 19-31 Kad bî uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.

Kad bî uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Riječ Gospodnja.

U gore zapisanom odlomku Evanđelja Isus tri puta govori apostolima Mir vama. U prvom darivanju mira želi rastjerati strah kojega od Židova, odnosno od tjelesnih patnji. U drugom darivanju mira ih šalje da budu navjestitelji Božjeg kraljevstva. A trećem darivanju mira želi otkloniti svaku sumnju.

Čovjek se često nalazi u svima trima situacijama. Tko se to od nas ne boji tjelesnih patnji? Kako često znamo jadikovati kad nas nešto malo zaboli. Nadalje, tko to od nas nema strah od sutrašnjeg dana odnosno od odgovornosti hoćemo li znati ispuniti očekivanja bližnjih, društva ili cijele zajednice? I treće, zar se svaki čovjek ne pita postoji li Bog kada dopušta toliko patnje, nepravde, svekolike ružnoće u svijetu?

U svemu tome Isus nam i danas progovara Mir vama! Ne treba se bojati patnje jer onda odvodi do Uskrsa, ne treba se bojati poslanja jer Bog bdije na našim životima, te nam redovito pokazuje znakove svoje prisutnosti.

Stoga s Kristom ponavljam: MIR VAMA!

Čitaj dalje

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže

Komentari Josipovih hodočasnika